Het Japanse concern Epson heeft 100 miljard Yen (770 miljoen euro) opzijgezet om het komende decennia zijn eigen duurzaamheid te verbeteren. Met het bedrag wordt onder meer geïnvesteerd in een koolstofarme bedrijfsvoering en in het sluiten van de materiaalketen.
De aankondiging van Epson valt samen met de publicatie van zijn Europese duurzaamheidsrapport voor 2021. Hierin schetst het bedrijf zijn vooruitgang op weg naar een volledig duurzame bedrijfsvoering.
Concreet heeft Epson toegezegd om ten laatste in 2023 honderd procent hernieuwbare energie te gaan gebruiken voor al zijn activiteiten. Tegen dan moeten ook de broeikasgassen in het bedrijf in die mate gereduceerd zijn dat ze voldoen aan de ambitie om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad. Tegen 2030 wil Epson verder voldoen aan alle duurzaamheidsdoelstellingen van de V.N. Tegen 2050, ten slotte, heeft het bedrijf de ambitie om CO2-negatief te worden en geen ondergrondse grondstoffen (zoals olie en metalen) te verbruiken.
Naast de investering die Epson doet in de eigen transformatie, gaat het rapport ook in op innovaties zoals bijvoorbeeld warmtevrije technologieën. Dankzij de warmtevrije printers van het bedrijf kunnen bijvoorbeeld het stroomverbruik en de CO2-uitstoot tot 83 procent worden gereduceerd. Als deze technologieën in heel Europa worden toegepast, scheelt dat jaarlijks 1 miljard kWh in het stroomverbruik en 410.000 ton aan koolstofdioxide. Een andere innovatie zijn printers met speciale cartridges die kunnen bijgevuld worden zonder dat er nieuwe inktpatronen nodig zijn. Op die manier is al anderhalf miljoen ton aan plasticafval vermeden.
‘Nu de wereld na de COP26-klimaatconferentie op een nieuw spoor komt, zet Epson zijn ambitieuze engagementen, investeringen en doelstellingen voor duurzaamheid voort’, zegt topman EMEAR Yoshiro Nagafusa. ‘Nu iedereen zich inzet om de belofte van een duurzame samenleving waar te maken, bieden we onze klanten nieuwe mogelijkheden met onze technologieën die minder uitstoot en afval opleveren en geen hitte gebruiken.’