Belangrijke beslissingen nemen bestuurders, medewerkers op grond van een immer groeiende berg aan data. Dan moet je een database hebben die razendsnel queries kan voltooien. “En daar ligt onze kracht: supersnelheid”, zegt Peter Jackson, Chief Data Officer bij Exasol, het bedrijf dat 's werelds snelste database voor analytics en datawarehousing heeft ontwikkeld. Jackson vertelt dat organisaties in toenemende mate gegevens opslaan en willen gebruiken om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen. “Dat wordt alleen maar meer. Denk aan Internet Of Things; al die apparatuur aan de rand van het bedrijfsnetwerk verzamelt data. Veel bedrijven benutten ook informatie van buiten de eigen organisatie, bijvoorbeeld weersomstandigheden. Het is een hele toer om snel al die gegevens te analyseren. Datapijnen liggen op de loer en de meeste conventionele databases falen .”
Uiterst tevreden
Dat Exasol in het verwerken van data andere databases achter zich laat, blijkt uit het onderzoek ‘The Data Management Survey 22; The voice of the data management community’ van Business Application Research Center (BARC)*. Dit instituut heeft recent 1.101 eindgebruikers van gegevensbeheer bevraagd. Daarvan hebben 845 mensen een reeks gedetailleerde vragen beantwoord over producten die ze dagelijks gebruiken.
In totaal zijn 20 producten (of groepen van producten) in detail geanalyseerd. BARC onderzoekt feedback van gebruikers over gegevensbeheer productkeuze en -gebruik aan de hand van 17 criteria (KPI’s), waaronder Price to Value, Recommendation, Functionality en Satisfaction.
“Exasol steekt met kop en schouders boven de andere uit”, constateert Jackson tevreden. “Op vrijwel alle onderdelen scoren wij als beste. Onze gebruikers blijken uiterst tevreden.”
Ook een test waarbij drie andere databases het opnemen tegen Exasol laat zien dat zij het moeten afleggen.
In memory
Jackson legt uit dat de goede resultaten zijn te danken aan de snelheid die Exasol aan de dag legt. “Onze database is gebouwd voor het hoge tempo dat mensen tegenwoordig nodig hebben”, legt hij uit. “De verwerking van data gebeurt in het werkgeheugen; de gegevens hoeven niet heen en weer te worden gestuurd. Een in memory database is altijd sneller.”
Maar er is meer: Exasol optimaliseert de bevragingen aan de database automatisch (automatic query finetuning). Intelligente algoritmen controleren en optimaliseren de database voor analytische query’s om de krachtige werking van de database te vereenvoudigen.
BARC hierover: “Gebruikers gaven Exasol een 8/10 voor de Automation KPI. Automation heeft betrekking op de volgende gebieden: indexcreatie en -onderhoud (inclusief het verwijderen van indexen wanneer ze niet nodig zijn); datacompressie zonder de noodzaak van gebruikersinput; en beheer van hot/cold data tiering, waardoor niet de gebruikers hoeven te beslissen welke data in het geheugen moet worden bewaard.”
Cost of ownership
Behalve snelheid en betrouwbaarheid noemt Jackson een gunstige cost of ownership als voordeel van de Exasol database. Dat heeft volgens hem onder meer te maken met het gebruiksgemak en de eenvoud waarmee de database is te installeren en te onderhouden, een ‘tuning-free’ database waardig.
Exasol heeft geen eigen ontwikkelplatform; ontwikkelaars kunnen aan de slag met hun eigen kennis en kunde; ze hoeven niet iets nieuws te leren. Op het gebied van prijs/kwaliteit-verhouding staat Exasol bovenaan in de vergelijking met twintig andere databases.
Het is mogelijk een on-premise exemplaar te kopen met een licentie, maar het is tegenwoordig ook mogelijk de database uit de Exasol-cloud te gebruiken en een abonnement te nemen.
Koeriers
Uit onderzoek blijkt dat Exasol een zeer gemengde gebruikersgroep heeft. Organisaties van verschillende omvang werken ermee. In het rapport ‘Accelerating Business Analytics Performance in 2021; How Data-Focused Executives are Using Columnar, Massive Parallel Processing and In-Memory Storage to Deliver High Performance Analytics Solutions’ laat Exasol onder meer Frederique de Letter aan het woord. Hij is Director of Enterprise Data Intelligence bij Domino’s. In-memory verwerking geeft Domino’s een voorsprong op de concurrentie en stelt de pizzagigant in staat om bedrijfsprocessen te optimaliseren in bijna-realtime.
Domino’s heeft zijn koeriers uitgerust met gps-apparatuur om te weten waar ze zijn. Je hebt een snelle database nodig om die berg aan informatie zinvol te gebruiken. De Letter: “Onze koeriers gebruiken hun eigen gps-apparaten. Die genereren veel data. We mengen events, zodat we kunnen beginnen met het begrijpen van de gemiddelde doorlooptijd voor onze koeriers en waar iedereen zich bevindt. Dit geeft ons informatie om te kunnen beslissen over vragen als: hebben we meer of minder personeel nodig?”
Dit voorbeeld toont eens te meer het belang van razendsnelle analyses aan; en dus het nut van een razendsnelle database.
Graag meer weten over Exasol? Neem contact op met bjorn.dinslage@exasol.com, +31 6 83 77 85 38
*Voor meer informatie www.bi-survey.com