In driekwart van de datacenters waar ‘high performance computing’ wordt bedreven, zal tegen 2023 quantumcomputing zijn geïntroduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Atos en IQM. Net iets meer dan zeven op de tien hpc-datacenters, ofwel waar supercomputers worden gebruikt, is van plan om tegen 2026 een eigen quantummachine te installeren.
Voor het onderzoek werden 110 personen op topposities bij supercomputercentra over de hele wereld ondervraagd. De verwachte voordelen van de invoering van quantumcomputers zijn duidelijk voor hpc-datacenters. Het aanpakken van nieuwe problemen zoals logistiek in de toeleveringsketen of uitdagingen in verband met klimaatverandering (45 procent) en het sneller oplossen van bestaande problemen (38 procent) – terwijl tegelijkertijd de computerkosten worden verlaagd (42 procent).
Op basis van de antwoorden op de enquête lijken hybride en cloud-implementaties vooral in de EMEA-regio belangrijk. De helft geeft aan dat een hybride hpc-architectuur de hoogste prioriteit heeft, (Noord-Amerika: 46 procent; APAC: 38 procent).
Toch is er ook een gebrek aan kennis over hoe quantumcomputing naast een klassieke hpc-infrastructuur in te zetten. Daarom zal met de toename van quantumcomputing ook het uitbesteden van operaties en onderhoud aan partners blijven doorgaan.
Het ontwikkelen en testen van use-cases is van cruciaal belang voor het toekomstige succes van quantumcomputing, blijkt verder. De vier belangrijkste use-cases zijn gekoppeld aan de analyse van grote hoeveelheden gegevens. Dat zijn het ‘doorzoeken van databases’ (59 procent), de ‘analyse van investeringsrisico’s’ (45 procent), ‘moleculaire modellering ‘(41 procent) en ‘beheer van activa’ (32 procent).