Zes op de tien Belgische producenten verwacht dat minstens tachtig procent van hun productieproces binnen tien jaar geautomatiseerd is. Dat blijkt uit het Ericsson Industry Lab. Nog iets meer bedrijven zijn van plan in de komende vijf jaar minstens vijf ict-gebaseerde productietools zoals digital twins, collaboratieve robots en augmented reality te gebruiken.
Voor het rapport werden in totaal 8.657 leidinggevenden en productiemedewerkers in 22 landen ondervraagd. In België namen honderd leidinggevenden en tweehonderd werknemers uit een brede waaier aan sectoren deel, waaronder machines en uitrusting, voeding en dranken, auto en transport en elektrische uitrusting en computers.
Uit het rapport blijkt dat een vroegtijdige invoering van technologie in het productieproces een duidelijk concurrentievoordeel voor bedrijven oplevert. De helft van de producenten die als koploper op het gebied van tools worden gekwalificeerd, beschouwt zichzelf als zeer succesvol in het onderzoek. Ter vergelijking: slechts 38 procent van degenen die een of twee tools hebben ingevoerd. Bij degenen die helemaal geen tools hebben ingevoerd, is dat een derde.
5G
Belgische producenten verwachten ook veel van de uitrol van 5G binnen het productieproces. Uit het rapport van Ericsson blijkt dat twee derde van de Belgische producenten 5G-netwerken binnen vijf jaar in hun productie verwacht te introduceren. Een meerderheid daarvan verwacht dit zelfs al binnen twee jaar rond te hebben.
Uit de enquête blijkt tevens dat een krappe derde van de Belgische productiemedewerkers denkt dat er méér mensen nodig zullen zijn in gelijkaardige functies. Naargelang automatisering en het gebruik van geavanceerde technologieën toeneemt, zal echter ook de vraag naar meer veelzijdige profielen toenemen. Het personeel moet daarom worden opgeleid, zodat het zich kan aanpassen en competitief kan blijven.
Tot slot blijkt de invoering van technologie een grote invloed op de milieuprestaties van de producenten te hebben. Twee derde van de bedrijven die al in hoge mate technologieën hebben ingevoerd, omarmen die technologie in hun productie en vinden deze essentieel voor de vermindering van hun CO2-uitstoot en voor hun recyclage-inspanningen.
Wereldwijd verwachten producenten zowel de efficiëntie van hun productiemedewerkers, als ook hun veiligheid te kunnen verbeteren door de invoering van verschillende technologieën, waaronder ai-software, augmented reality en co-robots.