De groei aan hyperscaler-datacenters houdt aan. Drie technologiebedrijven zijn hierbij wereldwijd goed voor de totale datacenter-voetafdruk: Amazon, Microsoft en Google.
Enkele dagen geleden kondigde Google aan dat het een zesde datacenter zal bouwen in België. Alphabet, het bedrijf boven Google, baat datacenters uit in 28 regio’s wereldwijd. ‘Daar komen er nog tien bij’, aldus Alphabet-ceo Sundar Pichai tijdens de recente editie van Google Next.
Verdubbeld op vijf jaar
De stappen van Google bevestigen een trend. Het totale aantal grote datacenters, geëxploiteerd door zogenaamde hyperscale providers, is gestegen tot 659. Dat is een verdubbeling sinds medio 2016. Dat blijkt uit onderzoek van Synergy Research Group.
Qua locatie zijn de Verenigde Staten en China nog steeds goed voor meer dan de helft van de grote cloud- en internetdatacenterlocaties. De volgende meest populaire locaties zijn Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Ierland en India, die samen nog eens een kwart van het totaal voor hun rekening nemen. Qua locatie is het datacenter-project van Google in België een grote uitzondering.
Grote drie
Rekening houdend met zowel nieuwe datacenters als het moderniseren van bestaande faciliteiten, waren de grootste spenders in het tweede kwartaal – in volgorde naar investeringen – Amazon, Google en Microsoft, gevolgd door Facebook, Apple, Alibaba, ByteDance en Tencent. ‘De groei van hyperscale-datacenters verloopt vrij rechtlijnig, met een gemiddelde van zestien nieuwe datacenters per kwartaal in de laatste drie jaar’, aldus John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group.
Maar vooral de impact van de zogenaamde grote drie valt op. Onder de hyperscale-operators zijn Amazon, Microsoft en Google samen goed voor meer dan de helft van de datacenter-footprint. Amazon is hierbij dus de grootste investeerder in datacenters.
De Chinezen
Toch zit de groei ook elders. Zo vallen in termen van datacentergroei over de laatste vier kwartalen drie Chinese bedrijven op: ByteDance, Tencent en Alibaba. Vooral ByteDance blijkt een bijzonder opmerkelijke speler. ‘Het bedrijf is de afgelopen drie jaar uit het niets gekomen, maar staat nu op de zevende plaats wat betreft datacenters, ver voor veel giganten uit de sector’, merkt John Dinsdale op.
Ook IBM heeft behoorlijk wat datacenters wereldwijd. Net als Amazon, Microsoft en Google heeft Big Blue zestig of meer datacenterlocaties met ten minste drie in elk van deze vier regio’s: Noord-Amerika, Azië-Pacific, Europa & Midden-Oosten en Latijns-Amerika. ‘Bovenop die nieuwe datacenters bouwen de hyperscale-operators ook capaciteit bij in bestaande faciliteiten. Ook vervangen ze regelmatig serverhardware. Dat alles leidt tot enorme en groeiende kwartaalinvesteringen in datacenters.’
Digital Realty en Interxion
Oracle, Alibaba en Tencent hebben ook een opvallend brede aanwezigheid van datacenters. Andere bedrijven hebben hun datacenters vooral in de VS, zoals Apple, Facebook, Twitter en eBay of in China zoals bij Baidu en JD.com het geval is.
Voor Europa valt ook de opmars van Digital Realty op, de grootste aanbieder van colocatie-datacenters met intussen meer dan tweehonderd faciliteiten wereldwijd in meer dan twintig landen. In de grootste datacenter-acquisitie van 2020 kocht Digital Realty de Europese datacenter gigant Interxion, de tweede grootste speler in Europa na Equinix, voor bijna 8,5 miljard dollar. Of hoe in de wereld van datacenters geldt: size does matter.