Hoeveel kost een softwareontwikkelaar gemiddeld in pakweg India, Oekraïne of Zuid-Afrika? De prijs voor offshore- of nearshore-ontwikkeling scheelt flink.
Computable deed voor zijn prijsoverzicht een beroep op it-dienstenbedrijf Daxx, een bedrijf vertrouwd met nearshore-ontwikkeling in Oost-Europa, internationaal actief en eigendom van het Amerikaanse Grid Dynamics.
De onderstaande vergelijking van de tarieven voor offshore-softwareontwikkeling is een (ruwe) schatting, want samenwerkingsmodellen verschillen. En natuurlijk kunnen ook expertise en softwaredomeinen variëren. Maar het schetst zeker een beeld.
1. Azië: India en China
China en India zijn de belangrijkste Aziatische landen met een groot aantal softwareontwikkelaars. Er werken bijna vijf miljoen buitenlandse developers in elk land. Azië heeft een grote pool van technisch talent. ‘Er zijn daar tien keer meer bronnen beschikbaar dan in nearshore’, stelt Jef Loos van Whitelane Research, die hiermee het belang van India als offshore-bestemming benadrukt.
India is een populaire bestemming voor outsourcing voor grote ondernemingen en internationale bedrijven. Het inhuren van offshore-ontwikkelaars in India kost je zestien euro à 35 euro per uur. Maar net als bij elke outsourcingbestemming zullen de kosten voor het inhuren van Indiase ontwikkelaars ook variëren afhankelijk van hun expertiseniveau.
Samen met India is China een van de meest betaalbare landen om softwareontwikkeling aan uit te besteden. De gemiddelde uurtarieven liggen er tussen zestien en 33 euro. Junior ontwikkelaars evenwel zijn in te huren voor tien euro per uur. ‘
Andere landen in Azië, zoals Vietnam, Maleisië en Indonesië, winnen ook terrein en bieden vergelijkbare softwareontwikkelingsdiensten aan. Nadelen van offshore ontwikkeling in Azië is het culturele- en tijdsverschil. Er is mede hierdoor ook extra aandacht vereist voor het beheer (governance) van het softwareproject, vaak ook omdat het om grotere projecten gaat. Maar hun expertise is vaak een plus. ‘Hun grote aanbod aan specialisten zorgt voor kostreductie’, stelt Loos.
2. Oost-Europa: Oekraïne en Polen
Oost-Europa is een opkomende regio in softwareontwikkeling. Er zijn (veel) minder Oost-Europeanen dan Chinezen en Indiërs. Toch staat de regio staat bekend om zijn hoge dichtheid aan softwareontwikkelaars en biedt het ongeveer een miljoen ontwikkelaars.
Die zijn verdeeld over ruim tien landen waarvan Oekraïne, Polen, Wit-Rusland en Rusland de meest vooraanstaande zijn. Gevolgd door Tsjechië, Roemenië, Hongarije, Estland, Slowakije en Bulgarije.
Oekraïne telt bijvoorbeeld 200.000 ontwikkelaars en Polen 400.000. De tarieven voor outsourcing in Oekraïne variëren, volgens Daxx, tussen de 25 en 52 euro per uur, wat lager zou zijn dan in Polen, waar een bedrag tussen de 39 en 56 euro per uur op de rekening staat.
3. Zuid-Amerika: Brazilië en Argentinië
Latijns-Amerika is de populairste overzeese bestemming voor softwareontwikkeling voor Noord-Amerikaanse technologiebedrijven. Amerikaanse bedrijven besteden de softwareontwikkeling vooral uit vanwege de aanzienlijk lagere tarieven, het verwaarloosbare tijdsverschil én de geografische nabijheid.
Toch lijkt Zuid-Amerika (en Midden-Amerika) gemiddeld duurder dan Azië. Een uur werk van een junior offshore-softwareontwikkelaar uit een land als Brazilië, Argentinië en Mexico kost je ongeveer 43 euro. Offshore-prijzen voor senior softwareontwikkelaars lopen op tot ruim zestig euro per uur.
4. Afrika: Zuid-Afrika en Nigeria
Afrika is een eerder opkomende bestemming, waar toch al wat bedrijven een beroep op doen. ‘Vaak is de kennis van het Frans hierbij een extra argument. Denk aan landen als Marokko of Tunesië’, merkt Jef Loos op.
Opvallend is dat de populairste Afrikaanse bestemmingen verspreid zitten over het continent: Egypte, Marokko, Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika zijn niet bepaald buurlanden.
Prijs is, naast taal, vaak een pluspunt. Het inhuren van een junior offshore-softwareontwikkelaar in Afrika kost je, volgens Daxx, 21 euro of minder per uur gemiddeld, al kan het ook soms voor minder. Al zijn de verschillen tussen de landen groot. Tarieven voor offshore ontwikkelaars in Egypte, Marokko en Kenia variëren tussen zeventien en 35 euro per uur.
Je moet in Afrika wel rekening houden met een relatief beperkte (maar groeiende) pool van softwareontwikkelaars in Afrikaanse landen. Volgens de in Afrika gespecialiseerde outsourcer Tunga verdienen ontwikkelaars in Zuid-Afrika doorgaans het meest in Afrika. In landen als Nigeria en Egypte verdienen ze het minst. ‘Weet wel dat personeel in Afrika supergemotiveerd is en geen primadonna-gedrag vertoont’, zo vertelde Ernesto Spruyt, oprichter van Tunga onlangs aan Computable.
5. En… Zuid-Europa: Spanje en Portugal
Niet opgenomen in het rapport van Daxx, maar zeker van tel zijn Zuid-Europese landen. Want die spelen zeker ook mee. Als we het over nearshore hebben, haalt Loos Spanje en Portugal aan als opkomende landen, mede doordat salarissen er in verhouding laag liggen ten opzichte van die in West- of Noord-Europa. Al speelt niet iedereen volop mee. ‘Italië zien we hier minder, omdat hun talenkennis vaak onvoldoende is.’