Of het Starlink-netwerk van Elon Musk een alternatief voor Telenet of Proximus is? De Leuvense start-up Broadkastr livestreamt via dit netwerk de 24-urenloop in Leuven en doet de test.
In Leuven is de 24-urenloop – waarbij studentenkringen gedurende een etmaal een estafetterace uitvoeren – een groots evenement. Omdat door corona grote publieksaantallen geen evidentie zijn, werd geopteerd om het event te streamen. Zo kunnen studenten de loop thuis of vanuit hun kot volgen. Dat streamen verloopt via het Starlink-satellietnetwerk van Elon Musk. Met dat project wil SpaceX, het ruimtebedrijf van de miljardair, overal ter wereld draadloos internettoegang brengen.
Betrouwbaar?
Starlink is sinds mei van dit jaar ook in ons land beschikbaar. De Leuvense livestream-startup Broadkastr, opgericht door student-ondernemers Arthur Stockman en Arnaud Luyckx, test gedurende de 24-urenloop hoe performant en betrouwbaar dat netwerk van SpaceX in België is.
En die performantie blijkt best mee te vallen. De beelden op de livestream komen voor de kijker goed door. Al is het wel nog een doe-het-zelf-project. De student-ondernemers bestelden voor 499 euro een Starlink-satelliet. Ze monteerden die op een lichtmast aan de atletiekpiste in Leuven, om optimaal bereik te hebben met de satellieten.
Abonnement
En het abonnement? Voor zowat honderd euro per maand biedt Starlink een ongelimiteerde internetconnectie van 50 tot 150 Mbps en een vertraging van 20 tot 40 milliseconden. Dat bedrag is (nog) relatief duur, in vergelijking met het courante aanbod van Proximus of Telenet. Want normaal verlopen die streams over koperen, coax- of glasvezelkabels. Al is bij internet via satelliet de bewegingsvrijheid natuurlijk veel groter.
Over bewegen gesproken: de 24-urenloop loopt tot 27 oktober 20.00 uur. En voorlopig is het een nek-aan-nekrace tussen de studentenkringen VTK (Vlaamse Technische Kring van de burgerlijke ingenieurs) en Apolloon (faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen). U volgt de wedstrijd hier.