Het zit er bovenarms op bij verzekeraar AG Insurance. De inzet: de regeling rond telewerk. Ook in andere organisaties is dat nog een item voor de komende weken, maanden en jaren.
Ik heb de voorbije maanden wel persberichten en onderzoeken zien passeren rond de toekomst van telewerk. Mijn conclusie is dat het zogenaamde hybride werken in veel gevallen de dienst zal uitmaken. Thuiswerk dus, al ligt de focus op het kantoor.
Ik hoor van bekenden dat ze vandaag bijvoorbeeld twee dagen naar kantoor trekken, en dat binnenkort meer gaan doen.
Vergoeding
Kortom, in de praktijk hebben werknemers twee volwaardige werkplekken. En dan kan je als organisatie maar beter voorbereid zijn. Vaak is er nog niets geregeld. Ook financieel niet. Zo ontvangen zes op de honderd bedienden een thuiswerkvergoeding, zo wees een onderzoek van hr-specialist Securex uit. Maar ook over andere zaken zijn er geen afspraken. Telewerk vindt gewoon clandestien plaats, zoals het al jaren het geval is.
Het is een kwestie om die afspraken te maken, en dat loopt niet altijd even vlotjes. De situatie bij AG Insurance toont dat aan. De vakbonden daar voeren deze week actie, naar eigen zeggen omdat het bedrijf – toch de grootste verzekeraar van het land – niet langer wil onderhandelen over een arbeidsovereenkomst voor telewerk.
Discussie
De discussie over een nieuwe regeling voor telewerk bij AG Insurance loopt bijna een halfjaar, maar beide partijen raken het niet eens.
Let wel, telewerk is een achttal jaar mogelijk bij het bedrijf. Maar in de nasleep van de coronacrisis wil de grootste verzekeraar van het land een nieuw systeem invoeren waarbij werknemers twee dagen per week verplicht naar kantoor komen en tot drie dagen kunnen thuiswerken. AG Insurance wilde dat – als vanouds – regelen via een policy, waarbij werknemers een bijlage bij hun arbeidsovereenkomst ondertekenen.
De vakbonden bij AG Insurance zien dat anders. Zij vroegen het management telewerk niet via zulke individuele afspraken vast te leggen, maar via een collectieve arbeidsovereenkomst.
Volgens de directie wil de vakbond via telewerk andere thema’s geregeld krijgen, zoals een tijdsregistratie om overuren te compenseren. Telewerk als alibi dus.
‘Niets voor personeel’
De verwijten gaan over en weer. Volgens de directie van AG Insurance krijgen werknemers die thuis aan de slag zijn wel een vergoeding per thuiswerkdag en hebben ze ook recht op compensatieverlofdagen. ‘Een prima regeling’, klinkt het.
Maar de bonden zien dat anders. ‘Er is geen compensatie voor de vele gratis overuren die thuis worden gepresteerd’, klinkt het bij de vakbond. ‘Terwijl AG een recordwinst boekt, is er niets voor het personeel’, gaat het verder.
Tekenen of thuiswerken
Volgens de bonden heeft de directie van AG Insurance het personeel tot 8 oktober (morgen dus) de tijd gegeven een individuele bijlage bij het arbeidscontract te ondertekenen. ‘Tegelijk werd aan het personeel gemeld dat ze geen enkele dag meer mogen telewerken als ze dat document niet ondertekend hebben’, klinkt het bij de vakbond.
Bij de directie klinkt dat iets genuanceerder. ‘Aangezien telewerk nu niet meer wettelijk verplicht is, moet dit wettelijk gezien formeel worden vastgelegd. Indien ze de bijlage niet ondertekenen, betekent dit dat hun arbeidsovereenkomst niet in de mogelijkheid tot telewerk voorziet.’
Of hoe het bij telewerk om veel meer draait dan twee of drie dagen thuis je pc aanzetten. Telewerk snijdt dwars door de organisatie.