De Belgische technologiesector wil tot eind 2030 in totaal 40.000 extra jobs creëren. Dat zijn elke werkdag zestien banen. Dat maakt technologiefederatie Agoria bekend bij de halfjaarlijkse voorstelling van de stand van de sector.
De 40.000 extra jobs komen bovenop de vervangingen van wie van werk verandert of met pensioen gaat. Agoria gaat wel uit van de veronderstelling dat de sector zijn concurrentiepositie kan behouden of versterken. De concurrentiepositie mag niet worden uitgehold door allerlei gevaren. Agoria noemt daarbij inflatie, belastingen en loonkosten. Ook moet de arbeidsmarkt toelaten om opwaartse mobiliteit te realiseren via het permanent vormen van alle werknemers.
Agoria wil met die ‘new deal’ de hand reiken naar de verschillende regeringen in ons land, op één week van de jaarlijkse beleidsverklaring van de premier. De technologiefederatie wil er samen voor zorgen dat tegen 2030 minstens acht op de tien personen van 20 tot en met 64 jaar een job hebben. De technologiesector is de eerste sector die zo’n engagement opneemt.
De werkgelegenheid in de technologiesector was de voorbije tien jaar nooit hoger dan nu. Eind maart 2021 werkten precies 314.398 mensen bij 15.359 werkgevers in de technologiesector in ons land. Dat zijn er duizendvijfhonderd meer dan bij de start van de coronacrisis. Drie vijfde werkt in de maakindustrie, twee vijfde in de dienstensector (vooral it-oplossingen). Ook het aantal openstaande vacatures staat met 15.860 op het hoogste peil ooit. Sinds het uitbreken van de pandemie zijn er 3.750 extra vacatures bijgekomen. Dit komt overeen met een gederfd omzetverlies van anderhalf miljard euro.
Inactiviteitsgraad
‘Op dit moment bedraagt de inactiviteitsgraad in ons land 26 procent’, zegt Agoria-ceo Bart Steukers. ‘Dat betekent dat in de leeftijdscategorie 20- tot en met 64-jarigen ons land vandaag liefst één op de vier, of 1,6 miljoen mensen, officieel niet aan het werk is en ook niet op zoek is naar werk. We behoren daarmee tot de Europese top. Die 26 procent inactiviteit moet terugvallen naar achttien procent. Ons studiecentrum heeft berekend dat een daling van de inactiviteitsgraad met één procent het jaarlijks overheidstekort met twee miljard euro kan terugdringen. Dit gaat immers zorgen voor meer belastinginkomsten en minder vervangingsinkomens. De ministers die zich deze dagen buigen over de begroting, weten dus wat gedaan.’
In 2021 zal in de brede tech-sector een record-omzetcijfer van 137 miljard euro worden gerealiseerd, hoger dan de 132 miljard euro die in 2019 werd bereikt. Het is dus al vijf opeenvolgende jaren (2014-2018) dat de Belgische technologie-industrie groeide.
In de eerste zes maanden van het jaar steeg de activiteit met zeven procent. Grootste stijgers waren de eerste verwerking, gieterijen en non-ferro (33 procent), metaalproducten (15) en machinebouw (14). Enkel in de telecom valt een beperkte stijging op te tekenen van twee procent. Ook de export doet het goed, met een stijging van bijna een kwart. We exporteerden voor zo’n tachtig miljard euro. De grootste stijgingen tekenen zich af in Zuid-Amerika (iets minder dan een derde) en de Europese Unie (een kwart). In 2020 daalde de export nog met acht procent tegenover 2019, vooral naar Oost-Azië, met veertien procent.
Valkuilen
Toch zijn er ook valkuilen. Agoria benoemt met de inflatie, de openbare financiën, bevoorradingsproblemen en het recordaantal vacatures ook vier potentiële remmen op de groei van de sector. Zo is de inflatie, bijvoorbeeld door de fors stijgende gasprijzen, gevolgd door een verslechtering van het concurrentievermogen als gevolg van de automatische koppeling van de lonen aan de index, lang niet onschuldig. Agoria wijst ook naar de openbare financiën. De staatsschuld nam tussen eind 2019 en eind juni 2021 met zeventig miljard euro toe van 467 naar 537 miljard euro. Agoria wil de competitiviteit niet uithollen door hogere belastingen, maar eerder door minder uitgaven. Ook de bevoorradingsproblemen rond chips, staal, non-ferrometalen, hout en logistiek blijven gelden. De prijzen van staal, aluminium en koper en energie zijn nagenoeg verdubbeld tussen mei 2020 en mei 2021. De levering van chips is nog tot diep in 2022 onzeker.
75e verjaardag
Technologiefederatie Agoria bestaat dit jaar 75 jaar en verenigt ruim tweeduizend technologiebedrijven en ‘iedereen die door technologie geïnspireerd is’. Met meer dan 314.000 medewerkers is de technologiesector de grootste sector van België en Agoria de grootste federatie binnen het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen). Een kleine driekwart van de leden van Agoria zijn kmo’s.