Van softwaretesten tot databanktoepassingen. Van erp tot it-functies. Van webtechnologie tot besturingssystemen. Deze it-vaardigheden zijn geen stuiver meer waard.
Technologieën en it-vaardigheden komen en gaan, maar sommige hebben écht hun beste tijd gehad. We klopten voor deze (forse) terugvallers aan bij Benjamin Hanot van Ictjob.be. ‘We maakten een lijst van functies en skills die wij de voorbije jaren uit onze zoekmotor voor vacatures verwijderd hebben. Deze beschouwen we niet langer als relevant’, stelt Hanot.
Het gaat om vaardigheden waar geen vraag meer naar is. ‘Het gaat dan nog over hooguit een handvol publicaties op meer dan duizend openstaande it-vacatures’, stelt hij. In de lijst vinden we deze functies en vaardigheden, die we bundelen in tien domeinen.
1. Webmaster
Een webmaster is de enige functie in deze lijst. Hij of zij is (of was) verantwoordelijk voor de oplossing van technische problemen van de site en vaak ook voor de inhoud ervan. Hij heeft doorgaans kennis van html en css. Al valt de webmaster intussen tussen twee stoelen: de webontwikkelaar enerzijds en anderzijds iedereen die de website inhoudelijk aanpast.
2. Loadrunner, testdirector, Winrunner
We bundelen ook een aantal testtoepassingen dat als vaardigheid hun beste tijd heeft gehad. Daaronder valt loadrunner, een softwaretesttool van Micro Focus die wordt gebruikt om applicaties te testen en (systeem)prestaties te meten.
Ook testdirector, voor testbeheer, en Winrunner – een testtoepassing waarmee een gebruiker interacties met de gebruikersinterface als testscripts kon opnemen en afspelen – blijken nog amper in tre
3. Adobe Flash
Adobe Flash is een softwareprogramma waarmee animaties, webvideo’s en webapplicaties zijn te maken. Heel hip in de jaren negentig en het begin van deze eeuw. Toen werd het veel gebruikt om websites te verfraaien. Tegenwoordig wordt Flash bijna niet meer gebruikt.
4. Informix, Adabas en InterBase
Dan is de databank-familie aan de beurt. Een naam die in dit opzicht eind vorige eeuw niet meer weg te denken was, is Informix. Het is een productfamilie binnen de information management-divisie van IBM die zich concentreert op verschillende aanbiedingen voor relationele databasebeheersystemen.
Binnen de databasebeheersystemen, die hun beste tijd hebben gehad, tellen we ook Adabas, een samentrekking van ‘aanpasbaar databasesysteem’, dat door Software AG is ontwikkeld om op IBM-mainframes te draaien.
Ook InterBase, een relationeel databasebeheersysteem, dat momenteel is ontwikkeld en op de markt wordt gebracht door Embarcadero Technologies, blijkt in functie van gevraagde vaardigheden minder in trek op de arbeidsmarkt.
5. BS2000
Ook bij de mainframe zijn er onvermijdelijk een aantal dalers. Een bekende is BS2000, een mainframe-computerbesturingssysteem dat in de jaren zeventig is ontwikkeld door Siemens en vanaf het begin van de jaren 2000 door Fujitsu Technology Solutions is overgenomen. Het wordt vooral gebruikt in Duitsland.
6. Baan
Een naam die ict-jobs ook uit de lijst verwijderde, zijn de vaardigheden rond erp-softwareleverancier Baan. Dat was, zoals bekend, een Nederlands softwarebedrijf dat vooral eind vorige eeuw furore maakte. Onder leiding van Jan Baan en zijn broer Paul werd software als pakket ontwikkeld in plaats van als maatwerk. Baan werd in 2000 verkocht aan het Britse Invensys en drie jaar later aan de Amerikaanse erp-leverancier SSA die later opging in Infor.
7. Novell
Novell behoort tot de eerste computerbedrijven die het mogelijk maakten om data en programma’s te delen op verschillende personal computers. Het deed dat reeds in 1983 met het besturingssysteem van een bestandsserver, NetWare genaamd. Innovatief in die tijd, maar vandaag definitief voorbij.
8. Symbian
Ook in de reeks van definitief vergane glorie zit Symbian: het mobiele besturingssysteem dat ooit een significant deel van de gsm-markt in handen had. Symbian werd oorspronkelijk ontwikkeld als een eigen software besturingssysteem voor pda’s. Uiteindelijk werd Symbian gebruikt door vele grote merken mobiele telefoons, zoals Samsung, Motorola, Sony Ericsson, en vooral door Nokia.
9. Flex, Air & Ajaxx
Adobe AIR (voorheen Adobe Integrated Runtime) is een zogenaamde runtime-environment ontwikkeld door Adobe. Het kan gebruikt worden om interactieve internetapplicaties met Adobe-technieken te ontwikkelen, zoals Adobe Flash (zie nummer drie) en Adobe Flex.
Hierbij vermelden we ook het aanverwante Ajax of Asynchronous JavaScript and XML, een term voor het ontwerp van interactieve webpagina’s waarin asynchroon gevraagde gegevens worden opgehaald van de webserver.
10. Powerbuilder en X++
Dan nog de programmeertalen. PowerBuilder, vaak afgekort als PB, is een programmeertaal ontwikkeld door PowerSoft, die in 1995 is overgenomen door Sybase. Het is een event-driven programmeertaal met name bedoeld om snel en efficiënt bedrijfsapplicaties te ontwikkelen in combinatie met een database.
Ook in de reeks van ter ziele gegane programmeertalen zit X++. Dat is een object-georiënteerde taal die wat weg heeft van C#, maar het pleit dus niet won.
Toch maar opletten…
Al deze technologieën lijken intussen ver weg en definitief op retour. Maar toch zijn bepaalde ‘dead skills’ best hardnekkig, benadrukt Joachim Desmet, director bij it rekruteringsbureau Amandis. ‘Grotere midden- en kleinbedrijven in onze portefeuille, en zelfs grote spelers uit de banksector of sector van digital entertainment, hebben net deze vaardigheden nodig om te kunnen blijven draaien.’
Daarom haalt Desmet enkele technologieën aan die oud (en versleten) lijken, maar nog steeds opduiken. ‘Zaken als AS400 en RPG zijn bijvoorbeeld niet langer sexy te noemen’, geeft hij toe. ‘Maar ze zijn wel nog steeds erg in trek bij sommige bedrijven.’