Gezien de hoeveelheid data die we wereldwijd genereren, hoeft het niet te verwonderen dat performante datacenters almaar belangrijker worden. Bijkomend deed de coronapandemie de vraag naar meer opslagcapaciteit exploderen, terwijl de roep om duurzaamheid bedrijven tot actie noopte. Xavier Biot, Vicepresident Secure Power BeLux licht toe welke voortrekkersrol Schneider Electric hierin speelt.
In vergelijking met onze buurlanden beschikte België tot nu toe niet over veel zeer grote datacenters, maar is aan een inhaalbeweging bezig door er nieuwe te bouwen of bestaande uit te breiden. Zo investeerde de grootste speler LCL dit jaar 15 miljoen in een nieuw datacenter in Aalst. Xavier Biot : “De tijd van de fysieke servers die door een IT-team binnen het bedrijf beheerd worden, ligt al lang achter ons. Intussen zijn er de grote cloud datacenters, zoals dat van Google, maar het zijn vooral de colocatiefaciliteiten of colo’s die in de lift zitten. Denk maar aan het Nederlandse Interxion dat wereldwijd datacenters exploiteert en er delen van verhuurt aan andere bedrijven. Door de explosieve datagroei zijn ook edge datacenters zeer populair, omdat data gestockeerd kan worden dichtbij de plek waar deze gegenereerd wordt (latency) en niet in de cloud. Vooral de overheid is vragende partij voor een regionale of lokale dataopslag.”
Rol van de coronacrisis
Een ITC-studie had buiten de coronacrisis gerekend toen ze voorspelde dat de wereldwijde datagroei zou vervijfvoudigen tussen 2019 en 2025. Door de pandemie werden bedrijven verplicht hun werknemers massaal van thuis uit online te laten werken. Dit joeg de vraag de hoogte in, zowel naar datacentercapaciteit als naar edge toepassingen. Ook het toegenomen thuis gamen en streamen droeg bij aan die grotere vraag. Xavier Biot: “Om snel tegemoet te komen aan de stijgende vraag, ontwierpen we een nieuw type datacenter, namelijk een tailormade prefab model in een container. In normale omstandigheden vergt de bouw van een datacenter immers tien tot achttien maanden, maar die tijd hadden we niet.”
Proactief
De geografische verspreiding van de vele edge datacenters, maakt beheer en monitoring op afstand absoluut noodzakelijk om problemen proactief te kunnen aanpakken en de uptime te verzekeren. Xavier Biot: “ Onze cloud-based EcoStruxure™ IT is daar perfect voor geschikt, omdat het een brand agnostic oplossing is, die alle UPS-systemen connecteert, ook deze van andere merken. Daarnaast doen we aan benchmarking en vergelijken UPS-systemen op verschillende locaties met elkaar qua efficiëntie, temperatuur enz. Op die manier kunnen we met behulp van artificiële intelligentie mogelijke technische problemen op voorhand signaleren en kosten besparen.”
Duurzaamheid eerst
Omdat datacenters maar liefst 5 procent uitmaken van de globale CO2-uitstoot, is hun duurzaamheid een topprioriteit. Daarom is het nodig de hele levensduur van een datacenter (+/- 15 jaar) in acht te nemen bij het kiezen van de infrastructuur, het monitoringsysteem, de UPS enz. Duurzaamheid en rentabiliteit gaan immers hand in hand. Xavier Biot : “Wij proberen hier alvast aan bij te dragen. Met zijn ECOnversion™-modus heeft onze Galaxy VL UPS een energie-efficiëntie van 99%, een minimaal verlies in vergelijking met andere systemen. Daarnaast willen we afstappen van het gebruik van het SF6-gas dat absoluut slecht scoort op duurzaamheid alhoewel het een grote isolatiecapaciteit heeft om bij middenspanning kortsluiting te stoppen. Ter illustratie: 1 kilogram van dit SF6 heeft namelijk dezelfde impact als 32.000 kilogram CO2. Als eerste en enige bedrijf lanceren we nu SF6-vrije schakelapparatuur en recycleren we SF6 uit oude installaties. Ook doen we nog volop research naar het ter beschikking stellen van vloeibare koeling-technologie, omdat deze het energieverbruik van datacenters met 15 procent kan verlagen.”
Slimme UPS
Een UPS moet ook compact zijn en een hoge dichtheid hebben, omdat de ruimte in een datacenter vaak schaars is. Xavier Biot: “ Een laag verbruik is belangrijk voor een UPS, maar het is daarnaast ook essentieel een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te behalen. Door een compact ontwerp en hoge densiteitstechnologie, is dat exact wat we doen met onze nieuwste producten. Bijkomend gaan de gebruikte Lithium-Ion batterijen twee tot drie keer langer mee dan de klassieke Lead-Acid batterij en is het modulair en schaalbaar UPS-systeem live swappable, d.w.z. dat er vermogensmodules kunnen worden toegevoegd van bijvoorbeeld 50KW, zonder downtime van de UPS. Ten slotte zijn ook de grondstoffen van onze producten zo duurzaam mogelijk en makkelijk recycleerbaar. Het is dan ook terecht dat 80 procent van onze producten het Green Premium label draagt.”
Dat Schneider Electric verkozen werd tot de meest sustainable company in the world heeft een reden. Sinds twintig jaar zijn ze begaan met duurzaamheid en denken ze mee met de industrie. Hun missie is dan ook de beste en duurzaamste producten en oplossingen leveren voor de datacenters van de toekomst.
[1] https://www.statista.com/statistics/871513/worldwide-data-created/