De adoptie van low-code-applicaties loopt in Europa licht achter op de rest van de wereld: 74 procent versus 77 procent wereldwijd. De verschillen binnen de EU zijn echter groot. België loopt met 48 procent het verst achteraan; een groot verschil met het Verenigd Koninkrijk dat op 80 procent zit.
Dit blijkt uit een onderzoek van low-code leverancier Mendix onder ruim tweeduizend it-professionals in zes landen waaronder Nederland en België. De snellere overgang naar low-code in het Verenigd Koninkrijk is wellicht toe te schrijven aan de Brexit.
Opvallend is dat in Europa veel meer it-projecten achter op schema lopen dan elders: 81 procent vergeleken met 67 procent wereldwijd. It-professionals maken zich in Europa minder druk over de digitale disruptie van de afgelopen maanden. Slechts 44 procent is hier nerveus over versus 58 procent wereldwijd. Voor België is dit percentage slechts 25.
Ook Nederlandse ict’ers maken zich relatief weinig zorgen over de disruptie. Dertig procent zegt dat het tempo van disruptie zelfs lager ligt dan was verwacht. Wereldwijd is dit 6 procent.
Soepeltjes
Hans de Visser, vice president bij Mendix, is de kalmte, waarmee Nederlanders op de disruptie reageren, voor een deel te verklaren uit de hoge mate van digitalisering in de Nederlandse samenleving. Dan is het gemakkelijker op de disruptie in te spelen. De Visser: ‘Dat zag je ook bij het begin van de pandemie. De omschakeling van kantoor naar thuiswerken verliep vrij soepel. Hetzelfde gold voor de transitie naar e-commerce. Zelfs traditionele winkelbedrijven lukte het binnen de kortste tijd een webshop uit de grond te stampen.’
Ook de overheid liet zich niet onbetuigd. Zo gebruikte de gemeente Rotterdam het low-code platform om een complex digitaal proces te ontwikkelen gericht op ondernemers en zzp’ers. Met een op low-code gebaseerde applicatie kon de gemeente snel financiële steun bieden aan degenen die het nodig hadden.
Vergeleken met de Verenigde Staten is low-code in Europa minder ver doorgedrongen. Maar volgens De Visser verandert dat. Deze manier van software ontwikkelen begint ook in Nederland en België steeds bekender te worden. In Nederland kent driekwart van de it-professionals dit begrip. De Visser: ‘Enkele jaren geleden was dat andersom. Toen had het merendeel er nog niet van gehoord. Het grote gebrek aan ontwikkelaars heeft low-code de wind in de zeilen gegeven. De traditionele manier volstaat niet’, aldus De Visser.
Low-code maakt het mogelijk ook mensen zonder veel ontwikkelkennis software te laten bouwen. Door meer mensen, ook vanuit de business, in te schakelen kunnen projecten versnellen.
Adoptie
Daarnaast bevestigt het rapport dat Covid-19 de adoptie van low-code heeft gestimuleerd bij 83 procent van de organisaties. In Nederland is dit 70 procent en in België 81 procent. Mede gedreven door de pandemie voelt bijna 70 procent van de respondenten in Nederland en 50 procent van de respondenten in België meer noodzaak om software te ontwikkelen en sneller te digitaliseren. Wereldwijd gaf 45 procent dit aan.
Verder geeft dit onderzoek aan dat 73 procent van de Nederlandse respondenten de komende twee jaar het tempo voor software-ontwikkeling opvoert. In België is dit 67 procent. In China en de Verenigde Staten liggen deze percentages met respectievelijk 93 procent en 81 procent nog hoger.
Low-code wordt toegepast voor een grote verscheidenheid digitaliseringsprojecten. In Nederland gaf bijvoorbeeld een kwart van de respondenten aan dat zij low-code hebben gebruikt om e-commerce-oplossingen te ontwikkelen (versus slechts 16 procent in de Verenigde Staten).
In België gebruikte 31 procent low-code om portals van klanten of gerelateerde apps als chatbots te ontwikkelen. Dit was slechts het geval bij 9 procent van de Nederlandse organisaties. Zowel in Nederland (30 procent) als België (38 procent) is low-code benut voor automatiseren van processen (rpa: robot process automation) terwijl dit in alle andere landen nog geen 20 procent was.
Vruchten plukken
De respondenten bevestigen dat ze al de vruchten hebben geplukt van de belangrijkste voordelen van low-code. Zo zei 64 procent van de Nederlandse respondenten dat hun low-code projecten een samenwerking zijn tussen it en de business. Bij 77 procent werd low-code gebruikt om legacysystemen te vervangen of te transformeren. Bovendien heeft low-code 39 procent van de Nederlandse organisaties geholpen de kosten voor software-ontwikkeling te verlagen en de ontwikkeling van software te versnellen.
Van de Belgische respondenten zei 73 procent dat hun low-code- projecten een samenwerking zijn tussen it en de business. Bij 88 procent van de Belgische organisaties werd low-code gebruikt om legacysystemen te vervangen of te transformeren. Bovendien heeft low-code 56 procent van de Belgische organisaties geholpen de kosten voor software-ontwikkeling te verlagen en bij 63 procent heeft low-code de ontwikkeling van software versneld.