Een eenvoudige optie voor het verbeteren van de netwerkinfrastructuur luistert naar de naam wireless wireline convergence (wwc). Dit is een verzameling van standaarden die beperkte en geïsoleerde systemen omtovert tot een geïntegreerd platform voor de levering van netwerkservices. Hoe?
Stel je de netwerkinfrastructuur eens voor als een snelweg met twee parallelle rijbanen die dezelfde richting opgaan: één voor draadloos en één voor vast verkeer. Tussen deze twee rijbanen is een betonnen scheidingswand aangebracht. Bestuurders op de ene baan zien niet wat er op de andere gebeurt. Stel nu dat een bepaalde gebeurtenis de verkeersregels verandert. Een pandemie bijvoorbeeld.
De verkeerspatronen veranderen van het ene op het andere moment ingrijpend. Er is minder forensverkeer, waarmee het spitsuur zo goed als verdwenen is. En hoewel het zware transport baat zou hebben bij meer rijstroken, is het maken van een salto over de betonnen scheidingswand geen optie. Wat te doen als er sprake is van star weggennet terwijl het verkeer complexer en dynamischer wordt? Het opnieuw inrichten van de fysieke snelweg is één mogelijkheid. Maar dat is kostbaar, tijdrovend en verstorend. Erger nog: het kan hetzelfde resultaat opleveren terwijl er geen mogelijkheid is om de situatie aan te passen aan toekomstige verkeerspatronen.
Terug naar wvc. Dat maakt simpel gezegd geen einde aan silo’s, maar richt het netwerkverkeer zodanig in dat het boven die geïsoleerde systemen uitstijgt. Met andere woorden: wvc helpt serviceproviders aan co-existentie, wisselwerking en interoperabiliteit. En dat biedt hen de flexibiliteit om te bepalen hoe, waar en wanneer zij een beroep doen op convergentie van vaste en draadloze verbindingen.
Serviceproviders slaan een nieuwe weg in
De overstap op wwc komt precies op het juiste moment, want er worden hogere eisen dan ooit aan serviceproviders gesteld. Zij staan voor de opgave om hun abonnees naadloze connectiviteit te bieden in een tijd waarin de verkeerspatronen door de pandemie zijn veranderd en daardoor letterlijk van de ene dag op de andere piekniveaus bereikten.
Fixed mobile convergence (fmc), de voorloper van wwc, heeft zo zijn beperkingen. Deze techniek was bedoeld voor het overbruggen van netwerkservices binnen geïsoleerde draadloze en vaste infrastructuren, maar kwam niet van de grond omdat de software te hecht was geïntegreerd met bestaande geïsoleerde platforms. Vooruitstrevende serviceproviders zijn inmiddels al bezig met de implementatie van verschillende aspecten van wwc. Naast de overduidelijke kostenvoordelen van een geconvergeerd netwerk biedt wwc de mogelijkheid om klanten nieuwe, onderscheidende netwerkervaringen te bieden.
Zo maakt wwc superieure connectiviteit mogelijk door de introductie van een consistente, toegangsonafhankelijke service-ervaring. Dat betekent dat abonnees kunnen beschikken over consistente netwerkfuncties voor multi-accessnetwerken en uiteenlopende apparatuur op locatie. wwc zorgt daarnaast voor verbeterde gebruikservaringen voor applicaties dankzij de mogelijkheid om draadloze en vaste bandbreedte samen te voegen tot één logische verbinding. Dit komt de snelheid, quality of service en betrouwbaarheid sterk ten goede.
Abonnees, apparaten en applicaties verbruiken enorm veel bandbreedte aan de netwerkrand. De roep om netwerkservices nog sneller beschikbaar te stellen aan de randen van het netwerk is daardoor sterker dan ooit. Serviceproviders zijn snel in actie gekomen om de piek in het verkeer op te vangen om latency en een slechte quality of service te voorkomen. Maar dat is op zich niet voldoende. Het goede nieuws is dat wwc hen kan helpen nog sneller netwerkservices naar de randen van het netwerk te brengen.
Alle wegen leiden naar WWC
Dit is een bijzondere tijd voor serviceproviders. De sector ondergaat duurzame veranderingen met betrekking tot de manier waarop zij hun netwerken ontwerpen, bouwen en beheren. Dit biedt serviceproviders eindelijk ruim baan om vaste en draadloze verbindingen te convergeren tot een integrale service stack. Door een beroep te doen op de voordelen van WWC kunnen zij eindelijk de scheidingswanden tussen de silo’s van gisteren doorbreken en zorgen voor een veelzijdiger, krachtiger en toekomstbestendig netwerk.
WWC gaat een belangrijke rolspelen in de ontwikkeling van edge computing en netwerktoegang. Het biedt serviceproviders een ongekende mate van vrijheid ten aanzien van de planning en uitvoering van bedrijfsstrategieën. Zoals de mogelijkheid om netwerkbronnen aan te leveren waar en wanneer die maar nodig zijn. Nu grote serviceproviders op zoek gaan naar mogelijkheden om WWC in hun strategie op te nemen zullen ze snel de perfecte weg vinden naar een oplossing die kan voorzien in de veranderende behoeften rond het netwerkverkeer. Dus ja, WWC is the next generation fixed mobile convergence (FMC).