CoderDojo is opnieuw gestart met het aanbieden van live-codeerlessen aan kinderen. Voor de verplichte corona-pauze bereikte de codeerschool ruim 18.000 jongeren per jaar. De ambitie is om op dat elan door te gaan.
De stichting CoderDojo ontstond in 2011 in Ierland en kreeg twee jaar later ook in België voet aan grond. Vandaag bestaan er in ons land zo’n 150 lokale clubs die Dojo’s organiseren, sessies van ongeveer drie uur waarin kinderen onder begeleiding van coaches aan leuke projecten werken. De begeleiders zijn vrijwilligers die affiniteit met it hebben en hun kennis naar de volgende generaties willen overdragen. Dit jaar won de organisatie ook de Social Innovation Award van Computable.
De voorbije jaren is CoderDojo in België aanzienlijk gegroeid. In 2019 bereikte de organisatie ruim 18.000 jongeren en mocht zij op de steun van zo’n tweeduizend vrijwilligers rekenen.
Toen de pandemie begin 2020 roet in het eten gooide, moest CoderDojo op zoek naar alternatieven voor de fysieke bijeenkomsten. ‘We hebben veel online gedaan die bij ons vaste format aansluiten. In april organiseerden we een virtuele editie van onze Coolest Projects, een soort minitechnologiebeurs waarbij kinderen hun creaties mogen presenteren. Een van de kinderen had bijvoorbeeld een ‘handenwassen’-robot gemaakt om ons te helpen in de strijd tegen corona’, zegt country lead Iny van Beuningen.
Kansarme
Hoewel de organisatie overweegt om digitale evenementen te blijven organiseren, kunnen ook de fysieke Dojo’s weer doorgaan. CoderDojo wil coderen na de pandemie nog breder toegankelijk maken. Met CoderDojo for All richten ze zich op kansarme kinderen die niet altijd over een eigen pc beschikken of net dat extra zetje in de rug nodig hebben om zich te interesseren voor coderen.
De organisatie doet ook een warme oproep naar meisjes die willen leren coderen. ‘Net zoals in de stem-richtingen op school zien we dat meer jongens dan meisjes zich inschrijven. We zetten ons dan ook in om meisjes te laten weten dat coderen zeker niet alleen voor jongens bedoeld is. Op 17 oktober organiseren we hiervoor zelfs een speciaal evenement: CoderDojo4Girlz’, zegt Van Beuningen.
De inspanningen van CoderDojo lijken intussen vruchten af te werpen. Het aandeel meisjes steeg van achttien procent in 2017 naar 26 procent in 2020. Bij de coaches is ongeveer één op vijf begeleiders een vrouw.