We zijn wel wat gewoon als het gaat om aanwervingen in de it-biotoop. Heel wat ondernemingen schreeuwen om it’ers, maar vaak roepen ze in de woestijn. Het zou fijn zijn mocht kennisoverdracht een fluitje van een cent worden.
Van centen gesproken. Informaticus blijft een knelpuntberoep. Vandaar ook dat startende it’ers in tegenstelling tot hun jaargenoten meer verdienen. 3.335 euro bruto is geen onaardig bedrag, boven op een chique bedrijfswagen en honderden euro’s aan eco-cheques.
En of die starters gewild zijn? Twee op de vijf vacatures gaat op zoek naar jongeren met nul tot twee jaar ervaring. Die schoolverlaters zijn niet alleen kneedbaar, ze zijn ook mee met de jongste technologietrends, wat van een 50-plusser niet altijd gezegd kan worden.
Andy Jassy, de nieuwe topman van Amazon, kondigde zopas aan dat hij op zoek is naar 55.000 technologiemedewerkers voor robotica, engineering en het satellietprogramma van Kuiper, een dochteronderneming van Amazon. De van oorsprong boekenverkoper telt vandaag 1,3 miljoen werknemers, vooral in de magazijnen onderbetaald en in erbarmelijke werkomstandigheden (toen oprichter Jeff Bezos onlangs met een aantal rijkelui de ruimte invloog, grapte iemand dat het nu hét moment was voor de magazijniers om een plaspauze te nemen).
Om het wat in perspectief te zetten: 55.000 techies, dat is meer dan een vierde van de Belgische it-markt. Volgens Statbel werken er immers 214.000 mensen in onze ict-biotoop, meestal mannen, jammer genoeg, want dames halen niet eens twintig procent van het totaal. Hopelijk tonen de cijfers van de universiteiten en de hogescholen straks aan dat de instroom aan it-studenten toch stilaan op gang komt. Ik hoor vandaag dat het vooral om verpleegsters gaat (waar uiteraard ook een grote nood aan is).
Op het reële gevaar af dat je cijfermoe wordt, wil ik toch nog meegeven dat er in het eerste kwartaal van dit jaar, in ons land, ruim 19.000 vacatures uitgeschreven zijn voor programmeurs of softwareontwikkelaars, een stijging met een kwart. Meer nog, voor systeemanalisten en specialisten in cybersecurity zijn er nog eens 10.500 jobs vacant.
Waar gaan we die halen, vraagt u zich af. Ik vraag me dat ook af. Enkele jaren geleden bezocht ik Granada dat een uitstekende universiteit heeft als het op it-studenten aankomt. Granada wilde toen dat België beroep zou kunnen doen op hun ict’ers en dat ik hen daarbij zou helpen. Vandaag moet Granada zelfs it’ers halen in Turkije of Tunesië omdat het bedrijfsleven in de Spaanse provincie zelf met een nijpend tekort zit aan it-medewerkers.
En dan lees ik een kort stukje in De Tijd over enkele geestige vragen aan Robin Bruninx, de voorzitter van de raad van bestuur van Encon. Wat er dringend moet worden uitgevonden om het leven beter te maken: ‘Het duurt lang om mensen op te leiden. Daar bestaan geen shortcuts voor. Het zou handig zijn als mensen geboren worden met een usb-poortje in de zijkant van hun hoofd, zodat ze veel makkelijker onze kennis kunnen overdragen’. Het is een aardig idee hoewel de usb-stick nu ook al wel sterk verouderde technologie is.
Tien jaar geleden schreef ik een stuk over de futurologe van de Britse operator BT. Die voorspelde dat mensen vanop afstand voor een orgasme zullen kunnen zorgen voor hun partner, gewoon door gedachten te transporteren. Ik vond dat toen al vrij gewaagd. Maar als we nu voor kennisoverdracht kunnen zorgen in de it-sector, gewoon door een deel van het eigen brein contactloos door te spelen, dan kan er nog veel gebeuren. Hoewel ook dit me vrij gewaagd lijkt. Stel dat je per ongeluk een verkeerd part van je hersenpan deelt.