Straks gaan onze koters terug naar school, als het even meezit zonder mondkapje en live. Zeker van de partij is SmartSchool dat door collega William Visterin afgedaan werd als ‘OldSchool’.
Afgezien van het vrij beperkte technologische platform is een monopolie inderdaad niet meer van deze tijd. Net voor de schoolvakantie nam Cegeka een meerderheidsparticipatie in SmartSchool waarbij ik er vanuit mag gaan dat het it-gewijs een flinke opkrikbeurt krijgt en het niet langer in een krakkemikkig Nederlands datacenter gehost zal worden maar wel degelijk in Vlaanderen.
Wat mij en andere geprivilegieerde insiders tegen de borst stuit is dat de Vlaamse overheid zelf op geen enkele manier toegang heeft tot deze data, laat staan dat ze een garantie heeft dat het bij een eventuele crash toch nog deze data kan recupereren. Als SmartSchool onderuit gaat ligt het basis- en secundair onderwijs ‘op z’n gat’, dat bleek in het verleden al meermaals het geval. Het is onbegrijpelijk dat minister van Onderwijs Ben Weyts niet meer in- en toezicht vraagt op SmartSchool, zeker omdat het hier om een monopolie gaat.
Meer nog, SmartSchool is een schatkamer aan data waarop ongetwijfeld strategische beleidsopties genomen kunnen worden. Kunnen en mogen we die gegevens enkel aan een privé-instantie overlaten? Of kan de Vlaamse overheid alsnog naar deze data reiken (en waarom heeft het van deze optie nog nooit gebruik gemaakt)? Vlaanderen (wij dus) geeft jaarlijks bijna 13 miljard euro uit aan onderwijs. Ik mag dan ook hopen dat het optimaal gebruikt maakt van alle mogelijke data om dit voluit te ondersteunen. Meer dan ooit staat vandaag de (school-)poort open voor een gedegen en leerrijke samenwerking tussen overheid en SmartSchool. Benieuwd naar de eerste toetsen.
Itsme
Dezelfde overweging kunnen we maken met Itsme, een werkelijk fantastische oplossing dat vandaag grotendeels gesubsidieerd wordt door de federale overheid (door ons dus). Begin deze zomer investeerde het overheidsfonds FPIM (wij dus) nog 14,5 miljoen euro voor een 20 procent participatie en sluit het dus aan bij de grootbanken en de drie grote telecomoperatoren.
Heeft Brussel daarmee de garantie dat Itsme op termijn niet verkocht wordt? Zeker omdat de applicatie al jaren verlieslatend is en miljoenen opsoupeert. Moet de overheid hier geen grotere eisen op tafel leggen voor een toepassing die intussen cruciaal geworden is voor onze digitale contacten met de overheid (Tax-on-web, myPension, Coronapas etc). En kan de (uiteraard gedepersonaliseerde) data van Itsme ook hier niet strategisch gebruikt worden voor beleidsopties? Ja dus.
En dan nog dit: iemand nog iets gehoord van onze staatsecretaris van Digitalisering, Mathieu Michel?