Energie-efficiëntie van een datacenter wordt gemeten en uitgedrukt in power usage efficiency, kortweg pue. Het is natuurlijk niet de enige milieuparameter, maar wel eentje waar bij datacenters vaak mee wordt geschermd.
Zo’n pue-waarde wordt berekend door het totale verbruik van het datacenter te delen door het energieverbruik van de it-apparatuur (servers, opslag, netwerk). Hoe dichter het resultaat 1 benadert, hoe energie-efficiënter. ‘De meeste kmo’s moeten zich tevreden stellen met een pue van 3’, aldus Laurens van Reijen, algemeen directeur van datacenteruitbater LCL.
Beter Zweden dan Spanje
Er kwam de voorbije jaren wel wat kritiek op de fixatie in de datacenterwereld voor die pue-waarde. Zo zou het nog te vaak een momentopname zijn en te weinig rekening houden met de locatie van een datacenter. Terwijl een datacenter in Zuid-Spanje bijvoorbeeld meer koelingsfaciliteiten nodig heeft dan een in Noord-Zweden.
Toch blijven uitbaters de waarde aanhalen. Het datacenter dat LCL onlangs in Gembloux overnam van Engie heeft bijvoorbeeld een pue van 1,25, volgens hen ongeveer dertig procent lager dan het verbruik van conventionele datacenters.
Race naar de bodem
Al is de race naar een (ultra-)laag pue volop aan de gang. Het datacenter dat Cegeka in Geleen-Sittard aankondigde zou een pue van 1,14 halen. Verder noteert Google met zijn datacenters gemiddelde pue van 1,1, en tracht het bedrijf dat verder te doen dalen naar 1,06.
Datacenters met erg lage pue zijn, volgens Sunbird, die van LinkedIn (een pue van 1,06) en die van Microsoft (1,07). Het bedrijf Hydro66 claimt met een power usage effectiveness van 1.07 dan weer te beschikken over het ‘groenste co-location datacenter van Europa’. Het is gevestigd in het noorden van Zweden.
Maar het kan nog lager: bij het Bitcoin mining-datacenter van BitFury in Tbilisi in de Amerikaanse staat Georgia bedraagt de pue 1,02.
Een door de EU gefinancierd project ambieert dan weer een pue van 1,0148, en omschrijft zich als ‘meest energie-efficiënt’. Al bestaat dat datacenter voorlopig enkel nog op papier.