De stad Antwerpen gaat 500.000 euro steun geven aan acht innovatieve projecten met de focus op groei of internationalisering. De steun komt er na een oproep aan kmo’s om projecten in te dienen in het kader van de digitale, circulaire, creatieve of gezondheidseconomie.
Een jury selecteerde acht inzendingen die nu samen 500.000 euro steun van de stad krijgen om gerealiseerd te worden. Daarbij zijn projecten rond gezondheid, namelijk een geautomatiseerd plasdagboek voor patiënten met urologische problemen en een programma dat pre-diabetes kan opsporen. Naast de geplaste volumes en tijdstippen, wordt via een app ook bijkomende informatie zoals aandrang, drankinname en urineverlies geregistreerd. Met de hulp van een cloudgebaseerde toepassing krijgt de arts vervolgens alle verzamelde data te zien in een helder overzicht.
Met het gezondheidsplatform van Salvus Health kunnen mensen zelf medische informatie opmeten in de apotheek. Die kunnen ze thuis verder opvolgen via een app, eventueel met de hulp van een zorgverlener. Het bedrijf zal nu een bijkomend programma ontwikkelen rond de detectie, bewustwording en opvolging van pre-diabetes. Tegelijk wil het zo aanzetten tot de nodige aanpassingen in levensstijl.
Op het vlak van mobiliteit is er een proefproject om drukte door middel van radiogolven te meten. Deze data kunnen de basis vormen voor tal van slimme mobiliteitstoepassingen zoals crowdmonitoring en een druktebarometer. Een pilootproject in de drukke metrohalte op de Groenplaats kan de start betekenen van een internationale uitrol.
34 dossiers
Daarnaast zijn er ook drie digitale platformen: een dat burgers en bedrijven met opleidingen en jobs matcht, een waarop verenigingen lokale producten online kunnen verkopen en een applicatie die hotelbezoekers de gewenste kamer laat kiezen. Het eerste (UQualify) gaat over een onlineplatform waarop informatie, inspiratie en projecten rond digitale upskilling (het verbeteren van digitale vaardigheden) worden gecentraliseerd. Het platform zal ook burgers en bedrijven met opleidingen en jobs kunnen matchen, met daarbij eveneens aandacht voor knelpuntberoepen.
Op het softwareplatform van Crowdselling kunnen verenigingen, scholen en andere non-profitorganisaties een kant-en-klare webshop starten met producten van lokale leveranciers. Zo krijgen ze meer inkomsten met minder moeite, in vergelijking met hun traditionele manier van verkopen. Het bedrijf zal inzetten op de groei en internationalisering van dit innovatieve marktplaatsmodel.
Expect Me, ten slotte, bereidt een online-applicatie voor die hotelgasten in staat stelt de gewenste kamer te vinden en te boeken op basis van een gedetailleerde plattegrond, een kameroverzicht en andere informatie. Dit laat hotels ook toe efficiënter te werken en meer rendement te behalen. Met de stedelijke toelage wordt de software verder ontwikkeld tot een commercieel product.
Wat circulaire economie betreft gaat het om onderzoek naar een innovatief eiwit voor visvoeding, en vleesvervangende voeding voor katten.
In totaal werden 34 dossiers ingediend. Op basis van hun voorstel krijgen de acht winnende bedrijven een bedrag van 40.000 tot 90.000 euro, dat maximaal 75 procent van de totale kosten mag bedragen. In totaal voorziet de stad 500.000 euro.