Het aantal wereldwijd verkochte pc’s is in het tweede kwartaal van dit jaar nog altijd gestegen, maar de aanhoudende groei lijkt stilaan af te vlakken. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het marktonderzoeksbureau Gartner. Veel heeft allicht te maken met chiptekorten en stijgende prijzen.
Er werden 71,6 miljoen pc’s verkocht in het afgelopen kwartaal, dat is een stijging met 4,6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Toen bedroeg de stijging echter 35,7 procent. Die hausse was bijna volledig te wijten aan de coronapandemie die losbarstte.
Traditioneel gezien houdt Gartner geen rekening met de afzet van Chromebooks, maar het marktonderzoeksbureau merkt wel op dat ook daar de verkoop opnieuw erg goed was, met een groei van meer dan 10 procent, jaar op jaar.
De grootste pc-producent ter wereld is, net als vorig kwartaal, het Chinese Lenovo met bijna 17,3 miljoen exemplaren en een marktaandeel van ruim 24 procent. Het is voor Lenovo al het vijfde opeenvolgende kwartaal met stijgende cijfers. Daarna volgen HP (14,3 miljoen en 20 procent) en Dell (12,2 miljoen en 17,1 procent). Apple en Acer maken de top-5 rond. Opvallend: er was, volgens Gartner, maar één fabrikant die zijn afzet zag dalen vergeleken met vorig jaar en dat was HP, zij boerden er ruim elf procent op achteruit. Apple noteerde dan weer de grootste stijging: plus 19,7 procent.
Gartner laat ook zijn licht schijnen op het tekort aan chips voor computers en de daaruit voortvloeiende prijsstijgingen en het ziet die situatie niet snel verbeteren. ‘Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders en de daaruit voortvloeiende leveringsbeperkingen van componenten hebben de doorlooptijd voor sommige enterprise laptops verlengd tot maar liefst 120 dagen’, zegt Mikako Kitagawa, onderzoeksdirecteur bij Gartner. ‘Dit heeft geleid tot stijgende prijzen, die verkopers hebben doorberekend aan eindgebruikers. De stijgende prijzen kunnen de vraag naar pc’s de komende 6 tot 12 maanden blijven vertragen.’