De stad Brussel gaat informatie over de economische activiteit in de hoofdstad gratis ter beschikking stellen. De database, Analytics.brussels gedoopt, bevat cijfermateriaal, visualisaties en rapporten allerhande economische parameters en is bestemd voor bedrijven, burgers, journalisten en beslissingsnemers.
De data die Brussel ter beschikking stelt, geven inzicht in de consumptieprofielen voor de verschillende handelswijken in de stad, de status van de internationale export vanuit Brussel of faillissementen en nieuwe ondernemingen. Het platform werd mede mogelijk gemaakt door het Europese Feder-fonds en ontworpen door het Living Lab van Hub.brussels.
Met de tool kunnen ondernemers opzoeken of de wijk waarin ze een zaak willen starten, beantwoordt aan hun verwachtingen qua passage. Of ze kunnen nagaan of de gevraagde huur voor een commercieel pand overeenkomt met de gemiddelde huurprijs van de wijk. Of ze maken met de data ook een analyse van de concurrentie in bepaalde wijken.
Analytics.brussels bevat meer dan acht miljoen datapunten over de economische activiteit in Brussel. Die worden dagelijks geüpdatet en geanalyseerd door een team van onderzoekers. De ploeg inventariseert jaarlijks alle ruim 25.000 Brusselse handelszaken. Ze doen daarnaast ook meer dan vierduizend enquêtes bij Brusselse consumenten en analyseren de stromen van de ruim zeven miljoen bezoekers die de hoofdstad jaarlijks aandoen. De gegevens die worden verzameld op locatie, vinden meteen hun weg naar de database.
‘Met de lancering van Analytics.brussels wil Hub.brussel tonen dat het Gewest werkt aan meer transparantie. We maken gegevens publiek toegankelijk’, zegt Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie. ‘Dankzij het register van handelszaken en het bezoekersaantal van bepaalde handelswijken, stelt Hub.brussels gegevens beschikbaar die voor handelaars, toekomstige handelaars, gemeentes en andere economische actoren van nut zijn. Het is een handig instrument voor besluitvorming in deze economische crisis.’