Itsme verwelkomt voor het eerst sinds de lancering van de identiteitsapp een nieuwe aandeelhouder: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Het overheidsfonds investeert 14,5 miljoen euro en verwerft daarmee twintig procent van de aandelen.
Naast de kapitaalsinjectie van de FPIM brengen ook de zes andere aandeelhouders, Belfius Bank, BNP Paribas Fortis, ING België, KBC Bank, Orange Belgium, Proximus en Telenet extra kapitaal in, wat de totale kapitaalverhoging op 24,7 miljoen euro brengt.
Als nieuwe aandeelhouder wil FPIM de Europese ambities van Itsme een duw in de rug geven. De Belgische identiteitsapp zette recent zijn eerste stappen in Nederland: ook Nederlandse burgers kunnen nu een Itsme-account aanmaken. Sinds half juni kunnen Belgen ook de resultaten van hun Covid-tests of vaccinatiebewijzen via Itsme op hun telefoon laden. Al meer dan een miljoen burgers hebben dat gedaan.
Fraude
Vandaag de dag geldt Itsme als tool om je online te identificeren, in te loggen, transacties te bevestigen, en documenten digitaal te ondertekenen. In de toekomst dienen zich tal van nieuwe mogelijkheden aan, zegt het bedrijf. ‘De markt van digitale identiteiten en wallets is strategisch van groot belang, en de corona-crisis heeft dit benadrukt. Zo zou Itsme ook in de strijd tegen online-fraude of bij het delen van andere data dan je identiteitsgegevens een rol kunnen spelen. We vinden het belangrijk om daarin te blijven investeren, en zijn dan ook bijzonder verheugd FPIM te kunnen verwelkomen als aandeelhouder’, zegt Michael Anseeuw, voorzitter van Itsme.
In april 2018 brachten de bestaande aandeelhouders al een bedrag van 13,4 miljoen euro in. Ondertussen telt de app 3,5 miljoen gebruikers en elke dag komen daar ruim drieduizend bij. Ongeveer 45 procent van alle volwassen Belgen heeft een account op de app. Gemiddeld maakt de Belg tussen de zeven en tien keer per maand gebruik van Itsme om zich te identificeren bij 150 bedrijven, overheden en organisaties.