De Belgische overheid wil bedrijven als Whatsapp, Facebook en Telegram verplichten om voortaan metadata bij te houden die gegenereerd worden als klanten met elkaar communiceren. Dat schrijft De Standaard. Telecomproviders als Telenet en Proximus moeten dat vandaag al doen. De verplichting ligt onder vuur van Europa.
Metadata bevatten niet de inhoud van communicatie maar wel gegevens over wie met wie, op welk tijdstip en waar in contact staat. De hoogste EU-rechter heeft de verplichting van België aan telecomproviders om dat soort gegevens bij te houden al veroordeeld, daarom werkt de overheid aan een nieuwe wet.
In die wet staat dat ook ‘interpersoonlijke communicatiediensten’ voortaan metadata moeten bijhouden. Het gaat om apps als Whatsapp, Facebook Messenger of Telegram. Dat blijkt uit het voorontwerp van de wet. Hieronder vallen ook gps-data.
Dit soort gegevens kunnen cruciaal zijn in gerechtelijke onderzoeken, omdat ze een beeld geven waar daders en slachtoffers zich bevonden en met wie ze contact hadden. Vaak willen internetbedrijven dit soort gegevens niet delen of zijn de data versleuteld. De nieuwe wet stelt dat gegevens nog altijd geëncrypteerd mogen worden, maar dat dit niet mag verhinderen dat metadata zijn te bewaren.
Daarnaast moet het mogelijk worden, volgens het wetsontwerp, om de eigenlijke inhoud van de communicatie in realtime af te tappen of te bekijken. Die inhoud wordt dan wel niet preventief bijgehouden. Nog een nieuwigheid is dat meer instanties toegang zullen krijgen tot de gegevens. Vandaag is dat alleen het gerecht, maar daar zouden ook bepaalde autoriteiten bevoegd voor opleggen van administratieve sancties, de inspectiedienst van sommige federale overheidsdiensten en het Centrum voor Cybersecurity België bij komen.
‘Veel is nog onduidelijk in het voorontwerp. De bedoeling van de EU-rechters was om dataretentie te beperken, maar de huidige tekst lijkt allerminst vanuit die optiek geschreven te zijn’, zo citeert De Standaard KU Leuven-onderzoeker Sem Careel.
De nieuwe wet is al een eerste keer goedgekeurd door de federale regering. Er wordt nog een reeks adviezen verwacht, waarna het ontwerp opnieuw bij de regering komt en daarna naar het parlement gaat. De regering plant dat het fiat in het najaar volgt.