Ook bij kmo’s zorgt de coronapandemie voor een digitale versnelling. Ook al focussen ze zich met die digitalisering in eerste instantie op hun eigen website.
Dit blijkt uit een enquête van DayOne in opdracht van softwarebedrijf Sage bij vijfhonderd kleine en middelgrote bedrijven in België en Luxemburg.
De belangrijkste conclusie is dat ondernemingen ongerust zijn over hun financiële gezondheid, terwijl de coronacrisis tegelijk hun plannen rond digitalisering een duwtje in de rug geeft. Vijf vragen (en antwoorden) rond digitalisering bij kmo’s.
1. Wat met digitalisering?
Uit het onderzoek blijkt dat corona de digitale transformatie van een derde van de Belgische ondernemingen heeft versneld. ‘Tijdens de lockdown hebben klanten de tijd genomen om na te denken over een meer verregaande digitale transformatie, of eenvoudigweg om digitalisering op tafel te leggen als dat nog niet was gebeurd’, stelt Guillaume Hoffmann, managing director bij Sage België.
Bij twee op de drie ondernemingen (65 procent) loopt een project (of plan) voor digitale transformatie of is hun digitale transformatie al ingevoerd en voltooid. ‘We kunnen dus concluderen dat de gezondheidscrisis deze transformatie binnen de kmo’s heeft versneld’, oppert Hoffmann.
Concreet betekent dit dat een kleine vijfde van de ondernemingen verklaart dat de digitale transformatie is ingevoerd en voltooid, zestien procent bevestigt dat ze in de invoeringsfase zitten en een krappe derde dat een project ter studie ligt.
2. Welke domeinen om te digitaliseren?
Meer in het bijzonder is de digitale transformatie door kmo’s op de volgende domeinen uitgevoerd (in volgorde van belang): websites, middelen voor telewerk en beheersoftware.
Wat de toekomst betreft, verklaren zes op de tien Belgische ondernemingen om dit jaar (verder) te zullen investeren in digitalisering. Het gaat dan hoofdzakelijk over hun website (ruim een kwart). Verder kijken de ondernemers ook naar beheersoftware (iets minder dan een vijfde), en vervolgens naar boekhoudsoftware en elektronische facturatie (allebei ongeveer vijftien procent).
3. Waar is de cloud?
Investeringen in de cloud staan minder hoog op de lijst. Na e-commerce en tools om te werken op afstand. Iets minder dan vijf procent van de ondernemers wil in cloud-toegang investeren.
Al staan diverse technologieën wel in verband met elkaar: wie investeert in tools voor telewerk of in e-commerce, werkt al snel vanuit de cloud. Hoffmann ziet alvast meer Belgische bedrijven het gebruik van cloud-technologie overwegen. ‘We merkten vorig jaar al een opmerkelijke overstap naar de cloud, en deze tendens is dit jaar bevestigd’, stelt hij.
4. En erp/bedrijfsbeheer?
Eén op vijf Belgische kmo’s gebruikt een software voor bedrijfsbeheer, zeg maar erp-software. In Vlaanderen zijn dat er iets meer: iets minder dan een derde.
De domeinen waarvoor die software gebruikt worden zijn vooral voor aankoop en inventaris (bijna tachtig procent van de gebruikers) en voor offerte en facturering (bijna zestig procent). Voor het verkoopproces (crm) gebruikt minder dan veertig procent van de kmo’s aangepaste software.
5. En de omzet?
Tenslotte geven we nog mee dat deze trend naar digitalisering bij veel bedrijven gebeurt in moeilijke omstandigheden. Want de ondernemingen hebben onmiskenbaar onder de gezondheidscrisis geleden. 58 procent van hen zag zijn omzetcijfer dalen. Bij een kwart om een heel sterke daling (een omzetdaling van meer dan de helft).
Bovendien is er nog altijd de vrees voor een faling. ‘Mijn eerste verrassing bij het onderzoek is het aantal kleine en middelgrote ondernemingen dat een faillissement vreest’, stelt Hoffmann. ‘Maar liefst één op de vijf bedrijven ziet zichzelf dit jaar failliet gaan.’