Bedrijven hebben de back-up en recovery van hun mailservers en vitale systemen doorgaans goed op orde. Je wilt immers niet dat gegevens verloren gaan of processen stilliggen na een hack of stroomstoring. Maar wat als hackers toegang krijgen tot deze back-up en recovery? Dan kan het dagen, zo niet weken duren voordat jouw bedrijf weer up-and-running is. Cyberrecovery biedt uitkomst.
Cybercriminelen ontwikkelen continu nieuwe tactieken om snel binnen te dringen in jouw it-omgeving en de grootst mogelijke schade aan te richten. Op dit moment zijn er volgende drie ontwikkelingen gaande:
- Aanvallen gericht op backup-data
De meeste back-upsystemen zijn niet ontworpen of geconfigureerd om te herstellen van cyberaanvallen. Ransomware versleutelt en vernietigt back-upgegevens en verbergt slapende malware die wordt geactiveerd wanneer deze gegevens worden hersteld.
- De grenzen van een netwerk zijn niet meer verdedigbaar
Door de opkomst van cloud- en mobiele netwerken zijn de beveiligingsgrenzen verder vervaagd. Hierdoor is het moeilijk de toegang tot een netwerk te reguleren. Tegelijkertijd zijn veel aanvallen gericht op identiteiten die meer bevoegdheden hebben, omdat ze leiden tot waardevolle en vertrouwelijke informatie. Denk aan klantgegevens en financiële en persoonlijke data.
- Aanvallers komen binnen via kwetsbare devices
Aanvallers vermijden firewalls door via endpoints van gedateerde of ongepatchte systemen binnen te komen. Veel aanvalsstrategieën zijn gericht op het binnendringen van kwetsbare devices binnen de firewalls om van daaruit toegang te krijgen tot gevoelige informatie.
Microsegmentatiesoftware
Met cyberrecovery zet je belangrijke data opzij in een digitale kluis die je met microsegmentatiesoftware beveiligt. Deze extra back-up wordt dagelijks gesynchroniseerd en ook gescand op virussen. Zo is er maar één keer per dag verbinding met het netwerk. Door deze zogenoemde ‘airgap’ in te zetten, isoleer je het beveiligde computernetwerk fysiek van onbeveiligde netwerken. De schone, niet geïnfecteerde data zijn meteen in te zetten als al je andere data beschadigd of verloren zijn gegaan. Hiermee creëer je na een aanval weer snel de business as usual.
Schoonvegen
Vaak is het zo dat als ook de productieomgeving, waar je servers deel van uitmaken, geïnfecteerd is, er niks anders op zit dan de productieomgeving te vervangen door een nieuwe. Microsegmentatie biedt ook hier uitkomst. Door de productieomgeving dicht te zetten met microsegmentatie kun je deze volledig schoonvegen en de schone data terugzetten zonder gevaar van een nieuwe aanval.
Veel Nederlandse bedrijven hanteren een hybride model als het aankomt op het veiligstellen van data. Een aantal applicaties, vaak de minst gevoelige, gaan in de cloud, waar cloudleveranciers zorgdragen voor de backups. De kritieke systemen, financiële systemen bijvoorbeeld, blijven in huis. Maar juist die kritieke applicaties zijn nodig om door te kunnen na een aanval. De schade is enorm als jouw hele bedrijf een week lang niet kan mailen of geen toegang heeft tot klantgegevens. Daarom is het verstandig om deze data veilig te stellen: email, de bestanden waaraan collega’s werken, het financiële pakket en crm.
Splitsing
Kortom, niet het hele it-landschap hoeft in de kluis. Daarnaast kun je ook een splitsing maken in het systeem en slechts een deel van een applicatie backuppen. Voor elke organisatie zijn andere applicaties belangrijk, dus een goede interne afweging is van belang. Bij een universiteit is klantdata bijvoorbeeld heel belangrijk, terwijl bij een webshop de gehele bedrijfsvoering stilligt als het financiële pakket niet bereikbaar is.
Het is niet de vraag of, maar wanneer je gehackt wordt. Bescherm de applicaties die je écht nodig hebt om verder te kunnen, zodat de impact beperkt blijft.
Auteur: Mariëlle Massier, sales manager EMEA bij Unisys