Om het oplopende tekort aan it’ers in te vullen, zullen we het geweer van schouder moeten veranderen. Ook zonder klassieke dansopleiding mag je meedansen. Want we hebben meer Sanders nodig in it.
Met ‘Sander’ bedoel ik niet mijn collega bij Computable Nederland. Nee, de Sander aan wie ik nu denk als ‘it’er van morgen’ heet Sander Missiaen.
Deze Sander passeerde de revue bij een artikelenreeks over ‘de kracht van motivatie’ die ik onlangs inplande. Hij vertelde dat hij zijn lerarenopleiding voortijdig had verlaten om uiteindelijk bij het ziekenhuis UZ Leuven te beginnen als afwasser.
Van afwas naar front-end
Daar klom Sander op tot de keuken om vervolgens door te schuiven naar de afdeling logistiek en mobiliteit. Hij volgde verschillende interne it-cursussen. Voor zijn werkgever was dat geen probleem. ‘Integendeel, het werd zelfs aangemoedigd. Er is natuurlijk een groot tekort aan it-specialisten’, klonk het.
Deze maand begon Sander bij het front-end-team van het ziekenhuis te werken, waar hij zich gaat bezighouden met de installatie en ondersteuning van de pc’s en laptops van het personeel en met de telefoonsystemen.
Drie kenmerken
We zullen de Sanders nodig hebben. Door corona is het nijpende tekort aan it-profielen alleen maar toegenomen. En intussen zit de it-jobmarkt al helemaal op precorona-niveau. Werkgevers moeten bereid zijn atypische it-profielen te overwegen.
Dat zijn dus de Sanders van deze wereld, of andere. ‘Voor it betekent dat niet mannelijk, niet blank en niet hoogopgeleid’, zo liet Ulrich Petré, expert dienstverlening ict en digitalisering bij VDAB, zich onlangs ontvallen. ‘Doen bedrijven dat niet, dan missen ze kansen, innovaties of inzichten.’
Opleidingen inclusiever maken, begint alvast met toegankelijkheid. Veel mensen krijgen de kans niet om een it-studie te volgen omdat ze geen toegang hebben tot materiaal, zoals een laptop. Vanuit VDAB proberen ze dat alvast op te lossen door materiaal in bruikleen te geven wanneer ze bij hen de opleiding volgen.
Het wordt alleen maar erger
Kortom, in de it-afdeling van de toekomst zullen we iedereen kunnen gebruiken. De instroom vanuit het onderwijs zal niet volstaan. Bij ons al zeker niet.
Amper 17 procent van de afgestudeerden in het hoger onderwijs in België heeft bijvoorbeeld een diploma in wetenschappen, wiskunde, ict of ingenieur op zak. Dat is het laagste aandeel in Europa. In Duitsland zijn er ruim 30 procent Stem-afgestudeerden.
De spoeling is dus dun. En intussen hebben organisaties hun initiatieven in digitalisering alleen maar verhoogd, of zijn dat van plan. Of hoe de kloof tussen vraag en aanbod alleen maar groter zal worden.
Iedereen mag meedansen
Voor it is het tijdperk van inclusie definitief aangebroken. Dat betekent eigenlijk dat iedereen mee mag voetballen of dansen, zonder klassieke opleiding. Dat vraagt niet alleen een aanpassing van het bedrijf, maar ook van de mindset van de collega’s, beseffen ze ook bij de VDAB.
Al blijven de klassieke it’ers natuurlijk evenzeer nodig, ook met een (Stem-)opleiding. Zelfs Sander van UZ Leuven beaamt dat. Ook al werd hij it’er zonder diploma. ‘Ik klaag zeker niet, maar ik zou nu toch eerst dat bachelorsdiploma behalen’, stelde hij. ‘Waarschijnlijk zou mijn carrière dan sneller gelopen zijn en had ik een paar stappen kunnen overslaan.’