De ict-coördinator uit het onderwijs krijgt een upgrade, en dit onder de vorm van een eigen statuut. Wordt deze functie nu ook interessant voor it’ers uit de privésector?
Het voorbije jaar was het in scholen al afstandsonderwijs wat de klok sloeg. De ict-coördinator die dit alles in goede banen moest leiden, draaide dan ook overuren.
Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft het over de ‘verborgen helden van het afstandsonderwijs’. Maar het was doorgaans een held met een bijjob. Want vaak was de ict-coördinator tegelijk ook ‘gewoon’ leerkracht. Soms leerkracht informatica, maar soms dus ook aardrijkskunde, economie of biologie.
Apart statuut
Met een plan voor een apart statuut moeten de ict-coördinatoren (in Vlaanderen ongeveer zevenhonderd) zich binnenkort volledig kunnen focussen op de uitdagingen rond ict. Ze krijgen ook het vooruitzicht op een vaste benoeming
Het budget voor ict-coördinatie neemt ook met zeventig procent toe. Van 32 miljoen euro per jaar gaat het naar 54 miljoen euro per jaar. Ook al kondigde de minister eerder ook al aan om het totale ict-budget van de scholen te verhogen, op een totaalbudget van dertien miljard euro voor het onderwijs in Vlaanderen blijft zo’n budgetstijging natuurlijk eerder beperkt.
Iets voor privé-it’ers?
Los van het budget, zijn er nog enkele andere vragen: enerzijds is er nog onduidelijkheid over de loonverwachtingen voor de ict-coördinatoren in het nieuwe statuut.
En voorlopig zullen it’ers uit de privésector hun anciënniteit niet kunnen verzilveren bij een carrièreswitch naar het onderwijs als coördinator. Door dit alles blijft ook de vraag of de nodige it-expertise is aante werven.
Timing
Het ambt van ict-coördinator wordt ingevoerd in het secundair onderwijs, in het deeltijds kunstonderwijs, in het volwassenenonderwijs en in de centra voor basiseducatie.
Al is het plan nog niet meteen in voegen. Het wijzigingsbesluit komt nu op de agenda voor onderhandelingen met de sociale partners. Daarna wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.