De tablet is een van de verliezers van de coronapandemie. Steeds minder bedrijven bieden het aan als extralegaal voordeel. De laptop heeft op dat vlak dan weer de wind in de zeilen.
Van alle Belgische werknemers kan ongeveer zeven procent rekenen op een tablet van de zaak. Dat is een daling met vijf procent ten opzichte van 2017.
Dit blijkt uit het salariskompas van Jobat. In hun lijst van meest uitgereikte extralegale voordelen staat de tablet op plaats dertien, ver achter favoriete extralegale voordelen als maaltijdcheques, eindejaarspremie of hospitalisatieverzekering. De laptop staat op plaats zes, de smartphone op nummer zeven.
Vooral managers en verkopers
Bij it-functies is de tablet alvast minder in trek dan vier jaar geleden. Zes procent van de it-functies krijgt er één van de werkgever ter beschikking, een daling van ruim zeventien procent in vergelijking met de situatie in 2017.
De tablet doet het vooral goed bij managementprofielen en verkopers. Eén op vijf managers of directeurs gebruikt er eentje. Bij verkoopprofielen is dat achttien procent. Het is vaak voor dergelijke functies, in contact met klanten, dat tablets worden ingeschakeld.
Maar zelfs bij die management- en verkoopprofielen houdt de tablet niet echt stand, en ook bij de andere functies valt hij terug met enkele procentpunten op vier jaar tijd. Hiermee lijkt de bedrijfstablet over zijn hoogtepunt heen.
Laptop veert op
Opvallend is dat, in tegenstelling tot de tablet, de laptop het wel goed doet als extralegaal voordeel, en dat bij alle profielen. Die gaat er op vier jaar tijd met twintig procent op vooruit over alle profielen heen.
Hier zijn de it’ers de functiecategorie die er het minst op vooruitgaan met een toename van zes procent op een jaar tijd. Vooral omdat de meeste it’ers (bijna tachtig procent) al een laptop van de zaak hadden.
De voornaamste functieprofielen die op één jaar een laptop als extralegaal voordeel hebben mogen ontvangen zijn administratieve profielen (85 procent hoger op vier jaar tijd ), financiële profielen (plus 33 procent) en technici (plus zeventien procent). Noem het gerust de impact van thuiswerk.