De Europese Commissie gaat onderzoeken of de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere Privacycommissie) wel onafhankelijk genoeg werkt. Dat meldt de website Politico. Er zijn klachten over het feit dat onder meer topambtenaar Frank Robben en KUL-professor Bart Preneel die deel uitmaken van de commissie, banden zouden hebben met de regering.
Volgens Politico zouden er vorig jaar twee anoniemen klachten zijn ingediend bij Europees commissaris Didier Reynders over de te nauwe banden van vier leden van de Gegevensbeschermingsautoriteit met de Belgische regering. Dat zou er toe leiden dat die Gegevensbeschermingsautoriteit haar werk niet goed genoeg kan doen. In de GDPR wordt duidelijk aangegeven dat regulatoren volledig onafhankelijk moeten zijn van de overheid.
Van de vier genoemde leden, zijn er inmiddels twee afgetreden. Twee anderen blijven echter nog zetelen. De eerste is topambtenaar Frank Robben, het hoofd van Smals (de overheidsorganisatie die ict-diensten aanbiedt) en administrateur-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en administrateur-generaal van het eHealth-platform. De tweede is professor Bart Preneel van de KULeuven, die als cryptografiespecialist nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de corona-app.
De Belgische toezichthouder voor gegevensbescherming heeft vorig jaar gezegd dat de benoeming van de ambtenaren gebeurde volgens de criteria van de GDPR en dat de personen zelf hadden verklaard dat er geen belangenconflicten waren. Twee directeuren van de toezichthouder distantieerden zich echter van die verklaring, zegt Politico.
Ook Robben en Preneel zelf hebben elke belangenconflict al ontkend.