Data is het nieuwe goud. Dat hoor je overal. Toch vinden steeds meer bedrijven het moeilijk om effectief waarde uit hun groeiende berg data te halen. Hun systemen komen ook onder druk te staan, zo blijkt een rapport van netwerkspecialist Aruba.
Aruba, een onderdeel van HPE, ondervroeg voor dit rapport meer dan 170 IT-besluitvormers en netwerkengineers binnen hun ecosysteem in EMEA. Lacunes in het datamanagement zorgen voor de grootste frustraties. Maar liefst 61% van de respondenten geeft ‘geen volledige controle te hebben over de data van ons bedrijf’ als hun grootste data-uitdaging aan. Iets meer dan de helft erkent dat ze niet in staat te zijn om data holistisch te bekijken en een quasi even grote groep kan de beschikbare data niet vertalen naar bruikbare inzichten voor de business.
Onbenut potentieel
De respondenten zien allemaal het potentieel om hun bedrijven efficiënter, innovatiever en klantgerichter te maken. Een beter databeheer zou hen in staat stellen om betere klantervaringen te leveren (60%), de efficiëntie te verhogen (38%) en productinnovatie te stimuleren (35%).
Maar ze erkennen ook de tekortkomingen in hun bestaande systemen en infrastructuur. Mochten ze met de data zaken kunnen doen die door hun huidige infrastructuur momenteel niet mogelijk zijn, zien de respondenten prioriteit in het verbeteren van de beveiliging (63%), het uitvoeren van meer realtime-analyses (55%) en het nemen van meer – en betere – beslissingen op basis van de data (55%). Er is dus nog veel onbenut potentieel. En dat is zo in elk type bedrijf, van de kleinste kmo tot enterprise-level.
Nood aan bijscholing en data governance
Eén van de pijnpunten bij een efficiënt databeheer in tijden waarin deze exponentieel groeien, is het gebrek aan de juiste vaardigheden en interne kennis. Bij iets meer dan een derde (36%) is het missen van die skills een van hun grootste zorgen. Daarnaast leeft bij 28% van de respondenten de angst dat de eigen werknemers zich niet zullen aanpassen aan een (strenger) databeleid.
Om hun vaardigheden en ervaring met data te verbeteren, beveelt het rapport aan om te focussen op de bijscholing van de werknemers met diepgaande kennis van de sector. De aanwerving of aanstelling van een Chief Data Officer die specifiek verantwoordelijk is voor het organiseren van data en een strategie om er waarde uit te halen, is een tweede aanbeveling. Daarbij kan een organisatie een data governance werkgroep oprichten met leidinggevenden uit alle belangrijke bedrijfsafdelingen. Zo kunnen alle behoeften worden verzameld en vervolgens weerspiegeld in de datastrategie en het datamanagement.
“Veel bedrijven beseffen niet dat veel van hun meest waardevolle kennis zich al binnen de bedrijfsmuren bevindt“, zegt technologiefilosoof Tom Chatfield, tevens auteur van het rapport. “Dus de eigen werknemers bijscholen zodat ze gesprekken kunnen voeren met informatici en met API’s kunnen omgaan, is vaak waardevoller dan een IT-specialist te vragen om snel inzicht te krijgen in de sector van het bedrijf.“
Databeveiliging staat op één
In het gehele datamanagementverhaal staat databeveiliging op één. Niet alleen in het verlanglijstje van de IT-respondenten, maar ook als één van hun grootste zorgen. In de top drie met zorgen zijn er maar liefst twee rond beveiliging of naleving. Een op vijf (21%) vreest gehackt te worden en 12% vreest dan de hoge boete in het kader van de GDPR-wetgeving.
Het rapport van Aruba geeft ook enkele aanbevelingen om de beveiliging te verbeteren. Zo zouden bedrijven onder meer hun data moeten classificeren op basis van verschillende risiconiveaus. Daarnaast is een noodplan absoluut nodig voor het geval zich een datalek voordoet. Hierbij moeten bedrijven awareness-trainingen met mogelijke scenario’s organiseren zodat de werknemers beter bewust zijn van mogelijke bedreigingen.
Training, training, training
Training en de awareness bij de eigen werknemers verhogen is cruciaal voor een goed datamanagement “Werknemers zijn de laatste en vaak de zwakke schakel in de beveiligingsketen“, zegt futurist Andrew Grill die aan het rapport meewerkte. “Je kunt de meest innovatieve technologische oplossing in huis hebben, de beste firewalls en de beste VPN gebruiken. Maar als één werknemer het wachtwoordbestand naar zijn Gmail kopieert – om het altijd en snel bij de hand te hebben – en zijn account wordt gehackt, dan komt al jouw bedrijfskritieke info in verkeerde handen. Zonder dat je het direct beseft.”
Organisaties begrijpen de kansen die data bieden om innovatie te stimuleren, productontwikkeling te verbeteren of de ervaringen van werknemers en klanten te transformeren. Dat maakt het onderzoek duidelijk. “Maar nu databeheer en -verwerking zich verplaatsen naar de rand van bedrijfsnetwerken – het zogenaamde edge computing model – moeten ondernemingen er meer dan ooit voor zorgen dat hun systemen en processen er klaar voor zijn. Uiteraard is dat een stuk technologie, maar zoals deze studie aantoont, betekent dat vooral de eigen mensen bijscholen en opleiden, effectieve beheerstructuren opzetten en een continue aandacht voor databeveiliging. Zeker nu thuiswerken de norm is en wellicht nog een tijdje blijft en de wifi-oplossing thuis belangrijke beveiligingsfuncties mist, terwijl cybercriminelen zich nu net meer op die particulieren gaan richten “, besluit Morten Illum, VP EMEA bij Aruba.
Training, training, training
In het ebook Data to Decisions: A Rulebook to Unlock the Power of your Data gidst Aruba je door zes belangrijke stappen om jouw organisatie te helpen om meer uit je data te halen.
Ontdek op Aruba’s At the Edge of Change: Navigating the New Data Era hoe jouw onderneming meer uit data kan halen.