Europa deed het al eerder; door middel van samenwerking een vuist vormen tegen destijds de Amerikaanse alleenheerschappij. Na de succesvolle poging om in de vorm van Airbus een eigen vliegtuigbouwer tegenover Boeing te zetten, wil de EU nu de wereldwijde cloudmarkt op zijn kop zetten. Ook hier is samenwerking de enige optie om de hegemonie van hyperscalers te doorbreken.
Dat is welgesteld het doel van de onlangs aangekondigde roadmap. Hoe dat eruit komt te zien, is nog onduidelijk. In elk geval is er nu een raamwerk, dat houvast biedt voor alle betrokken partijen. Dat is namelijk wat de Europese Roadmap voor Industriële Technologie voor Next-Generation Cloud-Edge Offering inhoudt. Niets meer en niets minder.
27 toonaangevende organisaties
Het document is mede opgesteld door 27 toonaangevende organisaties uit de Europese cloudsector en bevat strategische investeringsprioriteiten en aanbevelingen om de ontwikkeling en invoering van concurrerende, veilige, betrouwbare en klimaatneutrale cloud- en edge-diensten in de EU te versnellen. Het is ongekend dat de Europese markt zich zo heeft verenigd om deze roadmap te creëren. Dit onderstreept het gemeenschappelijk belang en de ambitie om iets unieks neer te zetten, geruggensteund door een investeringsfonds van twintig miljard euro.
In het rapport komen drie primaire investeringspijlers naar voren:
- Leiderschap op gebieden die vorm zullen geven aan het Europese cloud- en edge-aanbod en die dat op de wereldmarkt onder de aandacht zullen brengen;
- Vernieuwing en uitbreiding van de fundamenten onder de infrastructuur in heel Europa;
- Onafhankelijke en sectorspecifieke diensten aan eindgebruikers mogelijk maken.
Met het groeiende belang van technologie en de erkenning vanuit de EU dat digitalisering essentieel is voor langdurig herstel na de huidige crisis, is de roadmap meer dan slechts een defensieve stap om Europese hosters en cloudpartijen te beschermen tegen de wereldwijde concurrentie. Het is namelijk tegelijk een duidelijke tegemoetkoming aan het Europese bedrijfsleven, dat gekneveld is aan hyperscalers met een eigen agenda en mogelijk andere belangen dan de klanten die hun diensten afnemen. Partijen als Airbus en Amadeus hebben duidelijk laten weten behoefte te hebben aan compleet en beschikbaar dienstenportfolio op Europees grondgebied. Daarnaast is de nood hoog aan een trouwe partner voor Europese multinationals die zich volledig commiteert aan Europese wet- en regelgeving, en niet één die zich hieraan confirmeert ‘omdat het moet’.
Hyves
Om deze belofte in te kunnen willigen, is samenwerking een harde vereiste. Geen enkel cloud- of hosting-bedrijf met roots in Europa, is bij machte om een volledig dienstenportfolio op te bouwen, zoals een Amerikaanse, Chinese of Russische partij dat kan. Traditioneel konden sommige lokale partijen een ‘full-service’-aanbod optuigen, maar de tijden van de telecomsector met almachtige incumbents zijn voorbij. Net als de tijd van Hyves, trouwens. Juist vanwege de Europese dynamiek ontstaat er de kans om op een volledig nieuwe manier een cloud-infrastructuur in te richten. Ik heb er eerder voor gepleit dat deze nieuwe weg open van aard is. Daarin sluit ik me aan bij het Gaia-X-initiatief, dat naar ik verwacht ook een impuls krijgt onder invloed van de roadmap. Klanten hebben recht op keuze en verdienen toegang tot goede diensten, overal in Europa. Dat is onmogelijk wanneer het voor elke service in een cloud-stack lastig is om te wisselen van aanbieder.
Met de intentieverklaring van de EU om haar schouders te zetten onder digitale onafhankelijkheid is het startschot gegeven voor potentieel Europees leiderschap op het gebied van cloud computing. Dus… what’s next? Er mogen projecten aangedragen worden om de innovatie in beweging te zetten, die een beroep kunnen doen op Het Grote Cloudfonds. Daarmee ligt de bal weer bij de markt om zelf een gelijk speelveld te creëren, dat ze zich wensten en waarin afnemers van clouddiensten een echte keuze hebben. We hebben spannende tijden voor de boeg.