Simac ICT België mag de komende vier jaar de netwerk- en securityinfrastructuur leveren en onderhouden bij de provincie Vlaams-Brabant. Ook andere provincies en lokale overheden kunnen van de voorwaarden van dat raamcontract gebruik maken.
De komende vier jaar mag Simac alle hard- en software leveren voor (w)lan, draadloos en security inclusief bekabeling, installatie en onderhoud. De technologie van het vorige raamcontract werd niet langer als beheersbaar en efficiënt gezien. Daarom is de keuze gemaakt om met Cisco Meraki te werken in combinatie met Fortinet-firewalls.
‘Omdat we onze raamcontracten openstellen voor steden en gemeenten, stond schaalbaarheid ook in onze voorwaarden’, zegt Luc Jaspers, Diensthoofd Informatica bij Vlaams-Brabant. ‘De technologie die we kozen, moest zowel geschikt zijn voor kleine omgevingen als voor gebouwen waar duizend medewerkers werken.’
Naast schaalbaarheid en beheerbaarheid hechtte Vlaams-Brabant aandacht aan de sterkte van de beveiliging. ‘Vroeger hadden hackers het minder op de overheid gemunt, maar wij worden niet langer ontzien’, aldus Jaspers. Ook performantie stond hoog op de wensenlijst. ‘Nu moet bijvoorbeeld de provincieraad, die vroeger een fysieke vergadering was, live gestreamd worden. Ook andere toepassingen verhuizen naar de cloud.’ Prijs, kwaliteit en duurzaamheid (bijvoorbeeld efficiënt stroomverbruik) vervolledigden de selectiecriteria.
Drie jaar geleden won Simac het raamcontract voor server, storage en hyperconverged infrastructuur bij provincie Vlaams-Brabant. Jaspers: ‘We kennen hun mensen, we weten dat bij Simac-profielen zitten die ons kunnen helpen. Belangrijk: Simac heeft ervaring met overheden. Een overheid heeft een andere dynamiek en een andere manier van werken dan een privébedrijf. Het maakt de zaken makkelijker als die kennis van overheidsprocessen aanwezig is.’
Bij dit raamcontract worden naast de Integration-businessunit van Simac ook Cabling & Infrastructure (voor alle bekabeling) en Simac BMS (voor monitoring) betrokken. ‘Dat is zeker een voordeel voor ons. Via één aanspreekpunt kunnen we de hele trein in gang zetten’, besluit Jaspers.