Het vertrouwen van het bedrijfsleven keert terug en de opheffing van de beperkingen is in zicht. Nu veel bedrijven de focus verleggen van continuïteit naar groei, is 5G een andere opwindende reden voor positivisme. Deze opkomende, transformatieve technologie zou weleens een grote impact kunnen hebben op het herstel na de pandemie. Juist nu is het perfecte moment om het zakelijke potentieel ervan te onderzoeken.
Er is een reden waarom velen 5G als ‘game-changing’ bestempelen. In vergelijking met de huidige 4G-mogelijkheden is de prestatiestijging exponentieel – netwerksnelheden zijn ruwweg honderd keer sneller en het aantal ondersteunde apparaten per vierkante kilometer springt van vierduizend naar ongeveer een miljoen. Dit biedt natuurlijk voordelen voor consumenten die Netflix willen streamen zonder zich zorgen te hoeven maken over bandbreedteproblemen. Maar de grootste waarde ligt in zakelijke en industriële toepassingen.
Snelheid en veiligheid voor mkb
5G biedt onmiddellijke voordelen voor het mkb als een optie voor wan-failover, ofwel voor situaties waarin de primaire internetverbinding uitvalt. 5G biedt de mogelijkheid om de bedrijfscontinuïteit te creëren als een tweede wan-lijn.
Een ander groot voordeel voor bedrijven is de sprong voorwaarts in verbindingssnelheden en bandbreedte. Ook dit is een belangrijke reden waarom zoveel klanten, die hun netwerk toekomstbestendig willen maken, upgraden naar 5G. Verder voorkomt het ook de kosten en complexiteit die gepaard gaan met de installatie van meerdere lagen wan-infrastructuur.
Vierde industriële revolutie
Net als voor consumenten bieden de hogere snelheden, lagere latency en grotere bandbreedte van 5G fantastische kansen voor de industrie, met name de productiesector. Het is gewoonweg niet meer nodig om vast te zitten aan inflexibele, onwrikbare lineaire productielijnen, die te maken hebben met onnauwkeurige tracering van bedrijfsmiddelen, nu de vierde industriële revolutie is begonnen en slimme fabrieksautomatisering binnen handbereik ligt. Slimmere fabrieken betekenen veiligere, productievere, efficiëntere en duurzamere systemen, die minder onderhoudsstilstand en een grotere productieflexibiliteit vereisen.
5G maakt het ook mogelijk voor magazijnen en fabrieken om hun inpandige netwerken te verbinden met hun buitenruimtes. Dit maakt de automatisering van het productie- en toeleveringsketenproces mogelijk, van voorraadbeheer tot het nauwkeurig volgen en synchroniseren van vrachtwagens.
Fabrieken worden doorgaans geconfronteerd met een groot probleem als gevolg van de verschillende en concurrerende behoeften van hun kantoor- en fabrieksnetwerken, elk met hun eigen bekabelde en draadloze wlan’s, wat vaak slecht of fragmentarisch internet oplevert met regelmatige uitval. 5G biedt mogelijkheden als ‘network slicing’, dat problemen kan oplossen als het vermijden van netwerkvertraging of -interferentie, in combinatie met een hoogwaardige internetdienst die ook de netwerkbeveiliging kan handhaven. 5G is verder ook heel geschikt voor nieuwe fabrieken als primair wan, omdat het de automatisering van de productie- en toeleveringsketen mogelijk maakt voor realtime-monitoring van voertuigbewegingen en datasynchronisatie.
Integratiegemak
Zoals altijd is er een scala aan oplossingen om aan de behoeften van elke klant te voldoen. Fabrieken kunnen bijvoorbeeld profiteren van ongelooflijk robuuste, storm- en bliksembestendige producten die sneeuwstormen en extreme hitte kunnen overleven, terwijl ze storingsvrije prestaties over lange afstanden leveren. Nog beter is dat het nu mogelijk is deze oplossingen te installeren en configureren zonder dat daarvoor een elektricien nodig is, zoals bij glasvezel het geval zou zijn. In plaats daarvan is het mogelijk om met behulp van een mobiele app precies de optimale installatielocaties te bepalen.
Wedloop naar adoptie
Er zijn fascinerende signalen dat de adoptie van 5G groeit in heel EMEA, met name in Scandinavië, waar 4G nog steeds domineert en goed is voor meer dan negentig procent van de verbindingen voor de meerderheid van de operators. Deze adoptie wordt gedreven door zowel overheden als isp’s. De portabiliteit van 5G past bij de Scandinavische gezinnen die wisselend verblijven in hun winter- en zomerhuizen, waardoor ze de kosten van twee afzonderlijke netwerken kunnen besparen.
In de DACH-regio is er ook sprake van marktgroei omdat isp’s steeds meer 5G-infrastructuur installeren. Deutsche Telekom in Duitsland streeft ernaar 5G aan te bieden aan alle abonnees tegen het einde van 2021, en sommige Zwitserse isp’s zijn nog ambitieuzer. Ook Nederland zit niet stil. Zowel KPN, T-Mobile als Vodafone bieden 5G aan (zie hier hoe het op dit moment gesteld is met de dekking bij jou in de buurt).
Het is begrijpelijk dat cyberbeveiliging voor bedrijven momenteel de grootste zorg is en dat er een geavanceerde oplossing nodig is om ervoor te zorgen dat de bestaande infrastructuur de vele veranderende cyberdreigingen aankan. Naarmate meer bedrijven weer een solide financiële basis krijgen en hun aandacht op korte termijn verschuiven van beveiliging naar andere zaken, kan 5G een belangrijke rol spelen om hen te helpen op duurzame wijze te ontwikkelen en te versnellen.