Het voorbije jaar maakte – naast handhygiëne – duidelijk hoe cruciaal onze connectiviteit is geworden. In deze moeilijke periode gaf het ons de mogelijkheid en de broodnodige middelen om vanop afstand met elkaar in contact te blijven.
Collega’s werkten samen aan opdrachten werken en delen de status delen, bijvoorbeeld via Teams. Studenten volgens online-les via slimme systemen. Een meeting met klanten? Dat doen we gewoon via Zoom.
Connectiviteit is te beschouwen als een mensenrecht. Toegang tot internet versterkt ons recht op gezondheid, onderwijs, vrijheid van vergadering en ook vrijheid van meningsuiting via onder meer de sociale media. Nu we stilaan vooruitkijken naar versoepelingen is het belangrijk die connectiviteit in een hybride toekomst te bekijken. Want het telewerken is een blijver. Dus moeten we vandaag nagaan welke investeringen in connectiviteit nodig zijn om de gecreëerde dynamiek een impuls te geven en het transformatietempo op te voeren. Laat ons eerlijk zijn, de connectiviteit was soms een bottleneck. Als ouders met drie kinderen tegelijkertijd op het thuisnetwerk moeten werken, dan leidt dat vaak tot onderbrekingen in de connecties.
Breedband
Om de mogelijkheden van een toekomst met betere verbindingen waar te maken, is het van vitaal belang dat de digitale infrastructuur – waarmee sommigen vandaag al medische consultaties vastleggen, onderwijs volgen en hun persoonlijke financiën regelen – voor iedereen toegankelijk wordt. Technologie laat zien dat zij een aantal van de grootste maatschappelijke uitdagingen kan oplossen. Centraal in onze recente vooruitgang op digitaal gebied staat breedband.
De overgang van een inbelmodem naar breedband zorgde er destijds voor dat nieuwe diensten zich konden ontwikkelen. We stuurden foto’s en andere bestanden door zonder probleem. Vandaag gaat het nog een stap verder en vormt breedbandtechnologie de basis voor de huidige digitale slimme infrastructuur, waaronder slimme vervoerssystemen die nu met draadloze technologieën werken. Toch heeft niet iedereen toegang tot breedband, ook niet in onze Westerse geïndustrialiseerde wereld.
5G
Aangezien er tot op de dag van vandaag grote verschillen bestaan tussen het platteland en de verstedelijkte gebieden wat de toegankelijkheid betreft, biedt 5G veel antwoorden op de vraag naar wereldwijde en connectiviteit voor iedereen. In afgelegen gebieden – diep in de bossen of in het binnenland van Australië – zou 5G aan de lokale bevolking toegang kunnen bieden tot diensten zoals telegeneeskunde. Of is op afstand bijvoorbeeld het waterbeheer beter aan te sturen of in noodsituaties adequaat te reageren.
Ook voor de economie zijn dergelijke snelle connecties noodzakelijk om business te creëren. Denk aan iot-sensoren op pijpleidingen, op machines in fabrieken, maar ook alles wat te maken heeft met autonoom rijden en realtime-reacties smeekt om snelle verbindingen à la 5G of glasvezelnetwerken. 5G zal daar bijvoorbeeld het transport van data vergemakkelijken.
Investeren in connectiviteit is een must
Tijdens de pandemie onderging elke sector, van gezondheidszorg tot de detailhandel, ongekende digitale migraties in een poging het leven als ‘normaal’ te handhaven en voort te zetten. Volgens onderzoeksbureau Emarketer groeide de wereldwijde e-commerce-omzet met ruim een kwart tot een totaal van 4,280 biljoen dollar in 2020. Duizelingwekkende cijfers die de waarde aantonen van digitale transformaties die snel in een stroomversnelling zijn geraakt. En voor veel organisaties de basis hebben gelegd voor een innovatief herstel op lange termijn.
Naarmate onze afhankelijkheid van connectiviteit voor dagelijkse diensten echter toeneemt, wordt de behoefte aan verregaande toegang tot internet, apparaten en de ‘digitale geletterdheid’ in de hele samenleving steeds dwingender. Daarom is het belangrijk dat overheid en ondernemingen nu investeren in die verbeterde connectiviteit. Initiatieven van landelijke providers zoals Proximus, dat in België fiber to the home (ftth) uitrolt, verdienen daarom alle lof. Of zoals het Belgische Citymesh – recent overgenomen door Cegeka – dat als vierde speler voor een 5G-licentie meedingt. En de rits aan kleine, lokale, bedrijfsgebonden 5G-projecten toont ook aan dat er nood aan is. Het benadrukt eveneens de sterke link tussen iten connectiviteit.
Zakelijke noodzaak
Door samen te werken kunnen de publieke en private sector deze uitdaging aangaan, nationale infrastructuren ontwikkelen en zorgen voor een eerlijkere, toegankelijkere en beter verbonden toekomst. Maar dan moet er vandaag geïnvesteerd worden.
Uit een onderzoek van Beltug naar de verwachtingen van 5G blijkt dat een overgroot deel van de organisaties nog steeds wacht met 5G. De meerderheid uit onzekerheid, maar ook de juiste partner vinden of een juiste use-case vinden, blijken uitdagingen te zijn. Ze zien nog niet echt wat ze ermee kunnen doen. Terwijl het – zeker in industriële omgevingen – vele voordelen kan opleveren.
Economisch en persoonlijk herstel
Door te zorgen voor een omnichannel-ervaring via investeringen in infrastructuurprojecten die voor betere fysieke en virtuele connectiviteit zorgen, kunnen we als maatschappij de dagelijkse producten en diensten verbeteren – en het economisch herstel stimuleren. De bedrijven die nu de basis leggen voor 5G met opkomende technologieën, zoals edge computing en data-analyse, behalen bijvoorbeeld een concurrentievoordeel behalen. Zij zullen in staat zijn om de kans te grijpen om diensten effectief te personaliseren, door flexibel te reageren op realtime, datagestuurde consumentenbehoeften. Slimme fabrieken zullen efficiënter worden, toeleveringsketens transparanter en zelfs het vervoer van goederen en mensen zal evolueren door het gebruik van geautomatiseerde voertuigen en hogesnelheidsnetwerken voor reizen.
Ook voor de burger kan dat tot ‘herstel’ leiden. Mixed reality zal een levensvatbare methode worden om werknemers op afstand op te leiden – of om klassikaal te leren. Een schaalbaar, door technologie ondersteund herstel, gebaseerd op connectiviteit zal ertoe bijdragen om betere resultaten te halen op het gebied van gezondheid, onderwijs en levenskwaliteit. Voor iedereen. We hebben vandaag de kans om onze wereld opnieuw op te bouwen en van een nieuwe visie te voorzien. Laat ons die vooral grijpen. Dit is onze kans om te leren van en voort te bouwen op het verleden, samen te werken en menselijke vooruitgang voorop te stellen.