Deze week werd bekend dat (staats)hackers al sinds twee jaar toegang hadden tot de computersystemen van de FOD Binnenlandse Zaken. Hoewel er volgens het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) geen gevoelige documenten zijn gestolen, rijzen er toch wel wat vragen bij deze digitale inbraak.
Wie de hack pleegde bij de FOD is niet duidelijk. Het CCB sprak alvast van een ‘zeer complexe’ en ‘geavanceerde’ aanval, wat doet vermoeden dat het een buitenlandse mogendheid was die in de systemen heeft rondgesnuffeld. Miguel De Bruycker, directeur van het CCB, probeerde de bevolking wel gerust te stellen door tijdens een radio-interview te verklaren dat er geen gevoelige informatie werd gestolen.
Toch roept de kraak veel vragen op. Hoe is een hacker er twee jaar lang in geslaagd om onder de radar te blijven en dat in zulke cruciale systemen? Zijn er echt geen gevoelige gegevens gestolen? En natuurlijk: wie zit er achter de kraak? Uiteraard rakelt de hack ook oude kwesties op. Heeft België zijn cybersecurity wel op orde? Reageert onze overheid adequaat op dit soort incidenten? En welke lessen en voorzorgsmaatregelen kunnen we hier uit te trekken?
We zijn benieuwd naar uw mening en horen graag hoe u hierover denkt. Hoe moeten we reageren op deze hack? En was een en ander te voorkomen, en zoja, hoe?