Extra mankrachten en private samenwerking. En hiermee ook een focus op security-as-a-service. Dat moeten de speerpunten worden voor FOD Justitie in hun strijd tegen cybercriminaliteit.
Bij het beleidsplan van het CCB (Centrum voor Cybersecurity België) om van ‘België een van de minst kwetsbare landen van Europa te maken’ speelt de FOD Justitie een belangrijke rol. Het was dan ook Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie, die de recente plannen van het CCB deelde op sociale media.
Natuurlijk rijst meteen de vraag welk budget hier tegenover staat. En vooral hoe de FOD Justitie die nodige it-specialisten wil vinden (en houden). En dat in een markt waar vandaag en morgen iedereen op zoek zal zijn naar dergelijke specialisten.
Private partner
‘De competitie aangaan met private spelers om hoogwaardige cybersecurityspecialisten in huis te halen als overheidsdienst lijkt mij bijzonder moeilijk, zonder af te wijken van de gangbare barema’s en bevorderingsregels’, erkent Peter Coussement, magistraat-adviseur ict op de beleidscel van het kabinet van minister Vincent Van Quickenborne. ‘We voorzien de komende jaren een aanzienlijke kaderuitbreiding, waarbij een aantal hogere profielen voorzien zijn voor cybersecurity.’
Maar Coussement ziet (vooral) andere oplossingen. ‘We geloven meer in een combinatie van een goede netwerkinfrastructuur en een security-as-a-service-oplossing die 24/7-bescherming biedt. Die laatste oplossing is nu reeds actief op onze gateways en onze bestands-en mailservers. We zijn nu aan het kijken om die aan te vullen met een saas-endpoint-security-oplossing’, klinkt het.
Voor alle duidelijkheid: zo’n saas-formule is een kwestie van externe expertise. ‘Die komt van een private partner, die wel beschikt over de mogelijkheden om een concurrentiële verloning te voorzien voor hun specialisten’, zegt Coussement.
20 miljoen euro
Naast mensen en diensten is het volgens Coussement ook een kwestie van infrastructuur. ‘Los van de huidige werkingskosten voor de bestaande security-as-a-service-oplossing, werd reeds in december de verbetering van onze netwerkinfrastructuur en cybersecurity als een topprioriteit weerhouden voor het project digitale transformatie van Justitie. Dat zal mee worden gefinancierd door Europese fondsen’, vertelt hij. ‘Dit onderdeel alleen al omvat investeringen inzake cybersecurity ten belope van circa twintig miljoen euro voor de komende vier jaar.’
Ook een aangepaste toegangsinfrastructuur hoort hier volgens de magistraat-adviseur bij. ‘Want daarnaast zijn er nog aanzienlijke investeringen voorzien inzake iam/pam (identity & access management & privileged access management), die indirect natuurlijk ook beveiligen tegen cybersecurity-aanvallen.’