Oracle heeft een nieuwe cloudservice gelanceerd op basis van chips van Ampere Computing. De chips zijn op hun beurt dan weer gebaseerd op Arm-technologie. Dat meldt Reuters. Oracle is na Amazon de tweede grote clouddienst die een op Arm gebaseerde service levert.
Tot nog toe hadden AMD en vooral Intel het grote overwicht als het gaat om chips die clouddiensten en datacenters aandrijven, veelal omdat de meeste zakelijke software voor dat soort chips geschreven is. Daar zit sinds 2018 verandering in aan het komen, toen Amazon aankondigde dat het eigen chips ging maken, gebaseerd op blauwdrukken van het Britse Arm. En nu voegt ook Oracle zich bij dat selecte clubje.
Oracle kondigt aan dat het chips gaat gebruiken van Ampere Computing, een bedrijf dat door Renee James, ex-topman van Intel, werd opgericht. James zit, allicht niet toevallig, ook in de raad van bestuur van Oracle. Oracle rekent voor de chips één dollar cent per core per uur aan. Dat is minder dan de helft van de gebruikelijke tarieven voor Intel- en AMD-chips, zegt het bedrijf.
‘We staan op een keerpunt in de industrie’, zegt Clay Magouyrk, topman bij Oracle Cloud Infrastructure, in een interview aan Reuters. ‘Nu er een concurrerend ARM-product is, zie ik het als mijn taak om mijn klanten waarde en keuze te bieden.’
Oracle kondigde ook een reeks initiatieven aan om de hoeveelheid bedrijfssoftware die draait op Arm-chips te helpen uitbreiden. Klanten kunnen nu voor Arm geoptimaliseerde software implementeren op containers, bare metal-servers en virtual machines in de Oracle-cloud.
Microsoft Azure en Google bieden voorlopig nog geen Arm-gebaseerde clouddiensten aan, maar Magouyrk verwacht dat ze dat in de toekomst wel zullen doen en dat alle cloudklanten uiteindelijk zullen profiteren van de concurrentie.