We werken en leven in een digitale wereld. Hierin hebben individuen en bedrijven niet alleen de flexibiliteit om virtueel informatie te creëren, te delen en op te slaan, deze wereld biedt hen ook toegang tot virtuele diensten op abonnementsbasis.
Wie bijvoorbeeld Salesforce, Netflix, Office 365 of Adobe Creative Cloud gebruikt, maakt gebruik van software-as-a-service (saas). Ontwikkelaars die Microsoft Azure, Heroku, Force.com of Google App Engine gebruiken, maken gebruik van platform-as-a-service (paas). Daarmee hebben ondernemingen plug-and-play een aantal kant-en-klare blokken die ontwikkelaars kunnen toepassen om apps en oplossingen op maat te maken. Om bedrijfsnetwerken net zo flexibel te maken, is er ook network-as-a-service, ofwel naas.
Klimaat
Simpel gezegd is naas een veilig, kosteneffectief, op abonnementen gebaseerd model. Hiermee kunnen bedrijven van elke omvang de netwerkinfrastructuur op aanvraag en naar behoefte afnemen.
Zie het als een thermostaat, waarbij je de temperatuur kunt verhogen of verlagen naargelang je behoeften. Dat is het soort schaalvergrotende of schaalverkleinende flexibiliteit dat naas biedt en dat bedrijven nodig hebben om concurrerend te blijven in het huidige klimaat.
Herverdeling van netwerkbronnen
De detailhandel tijdens de lockdown is een geweldig praktijkvoorbeeld. Toen veel fysieke winkels gesloten waren, konden retailers die naas gebruikten eenvoudig de netwerkcapaciteit op fysieke locaties terugschroeven en tegelijkertijd de netwerkcapaciteit (snelheid en bandbreedte) voor online activiteiten verhogen. Deze retailers hebben een ‘levend’ netwerk dat snel kan worden aangepast en de juiste grootte kan krijgen als dat nodig is. Zo kunnen ze het aantal bedrijfslocaties en gebruikers, de bandbreedte die nodig is voor elk platform en elke applicatie, maar ook het gebruik van applicaties per medewerker eenvoudig beheren. Zo maken ze een veilige, hoogwaardige en efficiënte netwerkervaring mogelijk.
Naas wordt beheerd door een externe partij, met virtuele hardware-platforms zoals servers, routing, opslag en switches. Naas maakt het netwerk niet alleen eenvoudiger, maar helpt bedrijven ook om andere virtuele diensten zoals saas en paas optimaal te benutten. Door het netwerk fundamenteel te veranderen en te ontkoppelen, kunnen organisaties ook nieuwe technologieën implementeren en uitproberen zonder dat ze extra netwerkapparatuur hoeven aan te schaffen. Apparatuur die het risico loopt verouderd te raken omdat de technologie snel verandert.
Voor ondernemingen biedt naas meer zakelijke en technische voordelen dan een traditioneel netwerk.
Traditioneel versus naas
Laten we de eigenschappen van een traditioneel netwerk en een naas eens tegenover elkaar zetten. Een traditioneel netwerk heeft starre, vaste bandbreedtes. Het handmatig configureren van hardware duurt lang. Het netwerk vereist hogere kapitaalinvesteringen en is niet makkelijk te automatiseren. Een NaaS is intelligent en flexibel. Gevirtualiseerde diensten kunnen snel worden aangepast. Het netwerk wordt meestal geleverd op pay-as-you-need-basis, is programmeerbaar en geautomatiseerd.
Steeds meer bedrijven vertrouwen op apps en middelen in de cloud om hun werknemers en klanten de beste ervaringen te bieden. Naas kan het netwerk toekomstbestendig maken door het flexibeler, schaalbaar, veerkrachtiger en veiliger te maken. Daarmee verandert naas het netwerk in een platform voor aanzienlijke potentiële bedrijfsgroei.