Het leek de laatste maanden stil rond Gaia-X, de zogenaamde Europese cloud met hoofdzetel in Brussel. Maar op de achtergrond wordt er hard aan gewerkt. ‘Wij mikken op een eerste showcase in september’, klinkt het bij Hewlett Packard Enterprise (HPE). Maar een big bang wordt Gaia-X zeker niet.
Gaia-X is een opkomende Europese data-infrastructuur die intussen wordt ondersteund door meer dan driehonderd organisaties. Sommigen schatten het in als de ‘Europese cloud’, maar dan toch vooral een initiatief waarbij alle leveranciers, die deel uitmaken van Gaia-X, volgens dezelfde spelregels diensten gaan aanbieden. Ook niet-Europese leveranciers sluiten aan. ‘Het is naïef om te denken dat je voor bedrijven die internationaal opereren, enkel kan terugvallen op Europese bedrijven’, oppert Johannes Koch, senior vice president in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland van HPE, overigens zelf een Amerikaans bedrijf.
Werk aan de winkel
Gaia-X heeft haar hoofdzetel in Brussel, maar aan de bekendheid van het initiatief is nog wel wat werk. Dat werk gebeurt momenteel vooral achter de schermen via diverse werkgroepen. Tijdens een virtuele presentatie van HPE bleek dat een aantal zaken voorop staan bij Gaia-X zoals overdraagbaarheid, soevereiniteit en interoperabiliteit van data. ‘Gaia-X komt op als een centraal punt hiervoor. Het initiatief verbindt centrale en decentrale infrastructuren om datatoegang en het delen van data veilig en vertrouwd te maken’, oppert Johannes Koch, die toelichting gaf tijdens een persconferentie. ‘Het is geëvolueerd van een politiek project naar een project dat wordt gedreven door de gebruikers.’
Zelf maakte HPE van de mogelijkheid gebruik om nieuwe oplossingen voor te stellen die organisaties helpen bij de voorbereiding op het gebruik van Gaia-X. De focus hierbij ligt op het benutten van data en diensten in een decentrale omgeving en het gebruik van grote gedistribueerde datapools. Het framework is gebaseerd op een referentiearchitectuur die – bij HPE – bestaat uit onderdelen van het HPE softwareportfolio, software van derden en het Cloud28+- marktplatform. Losse onderdelen of volledige omgevingen zijn ‘as-a-service’ beschikbaar via HPE GreenLake clouddiensten. Daarnaast kondigt het bedrijf een roadmap aan om organisaties voor te bereiden op Gaia-X.
Najaar met speedboten
Hoe dan ook, Gaia-X gaat nu de operationele fase in. De eerste projecten en de eerste specifieke oplossingen voor Gaia-X worden in december 2021 gecertificeerd. ‘Een van de grootste uitdagingen bij dit project is integratie van alle federatieve diensten. ‘In september willen we een showcase met services voorstellen in een omgeving die gebruiksklaar is’, klinkt het.
Het gaat dan om een (aanzet tot) catalogus van Gaia-X-gecertificeerde diensten, zoals rond identity- en access management en het delen van data. ‘Maar een big bang wordt het niet’, klinkt het. ‘We gaan de komende maanden telkens kleine use cases voorstellen. Gaia-X- wordt dus geen olietanker, maar eerder een verzameling van speedboten.’
Tijd dringt
De tijd dringt intussen. Uit ontevredenheid over de snelheid waarmee Gaia-X concreet wordt, heeft de regering in Parijs nu zelf een plan ontwikkeld om grip te krijgen op data. Maar volgens HPE, zo laten ze ons weten, is hun aankondiging ook afgestemd op het cloud label ‘Cloud de Confiance’ van de Franse overheid. Of hoe de komende maanden, en zeker het najaar, toch stilaan cruciaal worden voor Gaia-X.