De doorsnee informaticus verdiende al goed zijn brood, en dan gaat hij of zij er zelfs nog behoorlijk op vooruit. Niet enkel in loon, maar ook in extralegale voordelen, waaronder de obligate bedrijfswagen. Vier loontrends voor ict’ers.
Trend 1. Loon ict’er neemt flink toe
We schreven het al: de gemiddelde ict’er in België verdient 4.064 euro bruto per maand. Op vier jaar tijd komt er zowat zestien procent bij, deels ook door automatische indexering. Maar vooral het voorbije jaar zaten de it-lonen in de lift in ons land. Met die 4.064 euro bruto zitten informatici een stuk boven het gemiddelde loon in ons land. Dat ligt op 3.783 euro voor de doorsnee Belgische werknemer. Dat alles blijkt uit de recente editie van het Salariskompas van Jobat.
De ict’er stijgt ook in de rankschikking. Van de zowat 25 functieprofielen die Jobat rangschikt, staat de ict’er op plaats zes. Enkel directieleden (6.042 euro bruto), ingenieurs (4.330 euro), researchers (4.317 euro), juristen (4.256 euro) en overheidsmedewerkers (4.121 euro) verdienen bruto maandelijks meer. Al gaat dat natuurlijk allemaal om gemiddelden.
Trend 2. Ict-functie stijgt sneller dan ict-sector
Het is een klassieker: een informaticus zit, althans wat zijn gemiddeld salaris betreft, beter buiten de it-sector dan dat hij (of zij) bij een ict-bedrijf of -dienstverlener tewerk is gesteld. In de ict-sector verdien je gemiddeld 3.860 euro, dus ruim 200 euro minder. Opvallend is dat het gemiddelde loonverschil tussen ict-functie en ict-sector sinds 2017 ook lichtjes toeneemt
Een van de verklaringen voor dat loonverschil is dat de gemiddelde leeftijd van de ict’er die bij een it-dienstverlener aan de slag is, doorgaans lager ligt dan bij een ict’er buiten de sector. Overigens zijn de startlonen als ict’er niet zo heel erg hoog, al wordt dat wel vaak gecompenseerd met bijvoorbeeld een bedrijfswagen (zie trend vier).
Al hangt alles natuurlijk af van de functie. Zo verdient de doorsnee it-directeur gemiddeld al bijna drie keer meer dan de servicedeskmedewerker, bleek al uit eerder onderzoek van Robert Half.
Trend 3. Gemiddeld acht extralegale voordelen
Gemiddeld kan een ict’er terugvallen op 8,04 extralegale voordelen, een jaar ervoor waren dat er nog maar 7,8 gemiddeld. Enkel managers/directieleden doen beter.
De meest voorkomende extralegale voordelen voor ict’ers zijn maaltijdcheques (83 procent van de ict’ers krijgt er), hospitalisatieverzekering (83 procent), een laptop van de zaak (79 procent), dertiende maand (78 procent), pensioenplan (75 procent) en een eindejaarspremie (74 procent).
De grote stijger bij de extralegale voordelen is de onkostenvergoeding: 7 procent meer ict’ers kan hier op terugvallen in vergelijking met vier jaar geleden, waardoor intussen al bijna de helft op zo’n vergoeding kan rekenen. Ook opvallend: in vergelijking met 2017 is het aantal ict’ers dat thuiswerkt met 38 procent gestegen.
Trend 4. Bedrijfswagen houdt meer dan stand
Corona of niet, de bedrijfswagen houdt stand. Net als een jaar eerder kunnen gemiddeld zeven ict’ers op de tien rekenen op een bedrijfswagen. Al lijkt dit extralegaal voordeel wel zijn plafond te bereiken. In de voorbije vier jaar nam het aantal ict’ers met bedrijfswagen met een kleine 3 procent toe.
Als we het op sectorniveau bekijken, dan is de ict-sector in ons land ook echt wel de sector van de bedrijfswagens: werkzaam in deze sector beschikt 76 procent van de werknemers over een firmawagen. Geen enkele sector doet beter, of komt nog maar in de buurt.