Wat hebben Dell, Schneider Electric, Aruba en Red Hat met elkaar gemeen? Allemaal zetten ze bij recente productaankondigingen zwaar in op edge computing. ‘Edge streeft in snel tempo het datacenter en de public cloud voorbij’, klinkt het. Wordt edge de nieuwe cloud?
Volgens onderzoeksbureau Gartner zal tegen 2025 naar schatting 75 procent van de door ondernemingen gegenereerde gegevens worden gecreëerd en verwerkt buiten een traditioneel, gecentraliseerd datacenter of cloud.
Dit cijfer van Gartner dook de voorbije dagen – opvallend genoeg – zowel op tijdens de European IT Partner Innovation Day van Schneider Electric, als tijdens enkele presentaties en persmomenten tijdens Dell Technologies World.
Living on the edge: het pretpark van Dell
Beide bedrijven zetten zwaar in op edge computing. ‘Edge streeft in snel tempo het datacenter en public clouds voorbij als de locatie waar organisaties waardevolle inzichten vergaren’, oppert Jeff Boudreau, general manager infrastructure solutions group bij Dell Technologies. ‘Door compute, storage en analytics naar de plek te brengen waar data worden gemaakt, kunnen we data-inzichten in realtime en nieuwe mogelijkheden voor de business realiseren.’
Data-applicaties komen dan terecht in ‘the edge’. Of zoals het bij Dell klinkt: in de echte wereld. Zo stelde Dell een nieuw aanbod voor, onderdeel van hun edge-strategie, rond geïntegreerde technologie om workloads in meerdere clouds en applicaties te kunnen laten draaien en beheren.
Een van die mogelijkheden die Dell daarbij aanhaalde was een pretpark dat hun (recent vernieuwde en in omvang kleinere) EMC Streaming Data Platform (SDP) gebruikt om alarmeringen te versturen naar medewerkers wanneer een attractie onderhoud nodig heeft. Het park kan de attractie hierdoor snel (en goedkoper) herstellen in plaats van op een later tijdstip. Het moet een van die klassieke voordelen aantonen: real time analytics at the edge.
Schneider, Aruba en Red Hat
Eerder dit jaar lanceerde Dell Technologies overigens een nieuwe generatie PowerEdge servers. Maar ook andere it-leveranciers laten zich zien. Zo speelt Schneider Electric, specialist in energiebeheer en automatisering, met een recent aanbod in op, wat het zelf omschrijft als, ‘de aanzienlijke groei van edge computing’. Het mikt op oplossingen voor het op afstand monitoren en beheren van fysieke infrastructuur. ‘De versnelling van edge computing biedt een enorme kans voor aanbieders van it-oplossingen om hun terugkerende inkomstenstromen te verhogen door managed power services te verkopen’, oppert David Terry, vp it channels van Schneider Electric Europe.
Ook Dell-concurrent Hewlett Packard Enterprise trekt overigens volop de kaart van Edge-oplossingen, en doet dat met onder meer de edge-to-cloud security integraties die dochter Aruba aankondigde.
Om het rijtje van recente aankondigingen compleet te maken stimuleert Red Hat, zelf dan weer eigendom van IBM, edge computing met de nieuwste versie van Red Hat Enterprise Linux. Dat is de basis voor het Red Hat Edge-initiatief, dat tot doel heeft de mogelijkheden van Red Hat’s open hybride cloudportfolio uit te breiden naar edge. En dat in alle sectoren, van telecommunicatie en transport tot bedrijfsapparaten.
Nut van de edge
Het nut en de aanpak van edge computing is duidelijk. Aan de rand van elk netwerk zijn er mogelijkheden om servers, processoren en gegevensopslagarrays zo dicht mogelijk te plaatsen bij diegenen die er gebruik van maken. Want waar je de afstand kunt verkleinen, minimaliseer je ook de latentie.
Data, audio en video kunnen sneller worden ontvangen wanneer servers met een minimum aan tussenliggende routingpunten, of ‘hops’, zijn verwijderd. Content delivery networks (cdn’s) van aanbieders als Akamai, Cloudflare en NTT zijn rond deze strategie gebouwd. Maar ook de gevestigde cloud hyperscalers als AWS, GCP en Azure roeren zich hier.
Toepassingen zijn ook te versnellen wanneer hun processoren dichter bij de plaats zijn gevestigd waar de gegevens worden verzameld. Dit geldt met name voor toepassingen voor logistiek en productie, ook voor internet of things, waar sensoren of dataverzamelende apparaten talrijk zijn. Of hoe 5G en edge computing hand in hand gaan.
Sectoren: retail, industrie en zorg
De sectoren die gebruik maken van edge computing zijn divers. Bij Schneider Electric halen ze de retailsector, zoals kledingketens, aan als een van de voorlopers. Door data snel te verzamelen en te verwerken, leren ze hun klanten kennen, en verhogen ze hun koopervaring. Dit bijvoorbeeld door in elke vestiging gepersonaliseerde boodschappen of aanbiedingen naar de smartphone van een klant versturen, zodra die de winkel betreedt.
Maar ook de industrie en telecom ziet heil in de edge, terwijl ze bij Aruba, met name de gezondheidszorg aanhalen. Dit om meer grip te krijgen op al deze data en – op lange termijn – de digitale transformatie in de gezondheidszorg te ondersteunen. Zo kunnen ze de data in real-time te capteren waar ze ontstaan in plaats van ze terug te sturen naar een gecentraliseerde hub. Volgens Aruba heeft 71 procent van de it-leiders in de gezondheidszorg al edge-technologieën gebruikt of uitgeprobeerd.
Edge: de nieuwe cloud?
Als we de cijfers mogen geloven, wordt edge computing behoorlijk groot. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat de markt voor edge computing wereldwijd zal groeien tot zowat 250 miljard dollar in 2024. ‘Edge-producten en -diensten zullen de volgende golf van digitale transformatie aandrijven’, aldus Dave McCarthy, onderzoeksdirecteur rond edge-strategieën bij IDC.
En tenslotte de onvermijdelijke vraag: hoe verhoudt zich dat met de cloudrevolutie? Edge wordt belangrijk de komende jaren, maar (in bestedingen alvast) nog lang niet zo belangrijk als cloud. Want de uitgaven aan clouddiensten, en ook de hardware- en softwarecomponenten die clouddiensten ondersteunen, zullen in 2024 meer dan een biljoen dollar bedragen, volgens IDC. Dat is dus een veelvoud.
De cloud vervangen zal edge dus zeker niet doen bij, die blijft sowieso prominent. Maar zoals het er nu naar uitziet zal edge een belangrijke aanvulling kunnen worden op de bestaande it-omgevingen. Bij Dell hebben ze het over ‘the third premise’, naast on-premise/datacenter en de cloud. Of hoe edge een interessant derde rijk kan worden.