Wanneer eind dit jaar de renovatiewerken afgerond zijn, zal het historische stadhuis van Antwerpen voorzien zijn van de modernste databekabeling. Hoewel die bekabeling zo goed als onzichtbaar is, zal ze toch een grote rol spelen bij de werking van de stadsadministratie.
De bekabelingswerken aan het Antwerpse stadhuis vormen een belangrijk onderdeel van de tienjarige raamcontract die Digipolis (de it-afdeling van de stad) in 2019 afsloot met de afdeling Cabling & Infrastructure van Simac. Vooral de connectiviteit in het gebouw, opgetrokken tussen 1561 en 1564, moest daarbij verbeterd worden. De Antwerpse gemeenteraad is bijvoorbeeld via livestream beschikbaar en ook schepenen en beslissingsnemers moeten in realtime kunnen beschikken over digitale data.
Simac tekende in het stadhuis voor het lokale netwerk, zowel vaste databekabeling als wifi, de rechtstreekse aansluitingen voor Telenet en de indoor versterking van gsm-signalen, het camera-netwerk en ook alle mogelijke bekabeling voor audio en video.
‘Het plaatsen van de bekabeling in het gebouw was geen simpele klus’, zegt Philippe Dekoninck, projectleider bij Digipolis. ‘Dit is werelderfgoed, en bij de restauratie moesten we het historisch perspectief van het gebouw verzoenen met nieuwe technologie.’ Door voortdurende aanpassingen de afgelopen jaren, was de bekabeling een hele wirwar geworden, en bovendien serieus verouderd.
Dankzij de grondige aanpak van de restauratie was helemaal opnieuw te starten. ‘Alle technieken, inclusief verwarming en elektriciteit werden omzichtig uit het gebouw gesloopt. Een studiebureau heeft alles met een open vizier hertekend. Dat betekent dat datarooms elders dan voorheen werden gepositioneerd, maar bijvoorbeeld ook dat sommige schouwen werden omgetoverd tot technische schachten waarlangs de bekabeling discreet over het gebouw was te verdelen’, legt Dekoninck uit.
De kabels en apparatuur moesten zo onzichtbaar mogelijk zijn. Soms werden daarom bepaalde kleuren patchkabel gebruikt om zo weinig mogelijk op te vallen en zelfs de wifi-toegangspunten werden geverfd en maken nu onopvallend deel uit van het historische plafond.