HP introduceert HP+, een printeraanbod voor thuiswerkers, consumenten en het mkb (kmo in België). Het is aangepast op de nieuwe situatie waarin steeds meer vanuit huis wordt gewerkt. Nu cybercriminelen zich vaker richten op thuiswerkers, wil HP voorzien in een veilige printomgeving.
Ook productiviteit en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers in het aanbod, vertelt Hans van Barel, verantwoordelijke voor de printdivisie van HP Inc Benelux.
HP+ bestaat uit een aantal laser- en deskjetprinters (zie kader), al dan niet in combinatie met een maandelijks abonnement voor inkt, HP Instant Ink. Dat abonnement wordt afgesteld op het aantal geprinte pagina’s. Als de printer met internet verbonden blijft, worden er bovendien alleen cartridges verstuurd als de inkt of toner bijna op is. Volgens de leverancier besparen gebruikers zo flink op de kosten.
Klanten die HP+ afnemen krijgen allerlei voordelen ten opzichte van klanten die alleen de printer kopen. Dat zijn bijvoorbeeld: een jaar langer garantie op apparatuur, een halfjaar gratis Instant Ink en twee jaar gratis gebruik van geavanceerde mobiele print-, scan- en fax-functionaliteiten. Het HP+-programma is in de winkel of na aankoop van een printer te activeren.
Beveiliging
De leverancier ziet dat thuiswerkers hun printer vaak slecht beveiligen. Bijvoorbeeld doordat deze gekoppeld is aan het thuisnetwerk en niet, zoals HP adviseert, aan een aparte zakelijk netwerk binnen de thuisomgeving.
Met de optionele Smartapp, die volgens HP al bijna vijftig miljoen keer is geïnstalleerd, printen klanten altijd vanuit een veilige omgeving. Deze controleert namelijk, zolang de printer verbonden is, constant of de beveiliging op orde is en monitort via de cloud of voorconfiguraties en setting nog kloppen. Bij verdacht gedrag krijgt de app-gebruiker een seintje.
Ook krijgen gebruikers van HP+ via de app toegang tot extra functionaliteiten, zoals scannen en een bibliotheek aan ondersteunende documenten voor creatieve sessies.
Hybride werken
Volgens Van Barel zijn bedrijven goed aan het nadenken hoe ze na de coronapandemie gaan werken. Hij verwacht dat hybride, een combinatie van thuis en op kantoor, de nieuwe vorm wordt en dat dit gevolgen heeft voor het gebruik van de printer. ‘We werken nu veelal vanaf een vaste plek, namelijk thuis. Laten we hopen dat we vanaf september weer thuis én op kantoor kunnen werken.’
‘Die thuiswerkplek is nu vaak niet veilig en niet productief.’ Hij stelt dat HP vooruitloopt op de situatie waarin medewerkers straks bijvoorbeeld drie dagen thuiswerken en twee op kantoor. ‘Ze hebben dan altijd een veilige, productieve, duurzame en beheerde omgeving om zowel privé als zakelijk te printen’, aldus Van Barel.
Klanten kunnen ook deelnemen in een duurzaamheidsprogramma waarbij voor elk geprint vel papier een bedrag wordt gereserveerd voor duurzame bosbouw. Dat past in de recent door HP aangekondigde duurzaamheidsdoelstellingen.
Alleen HP-cartridges
HP+-klanten mogen overigens alleen cartridges en toners van HP gebruiken. Het bedrijf stelt dat die beter zijn voor de levensduur van de hardware en qua componenten en milieudruk beter geproduceerd zijn dan goedkope huismerken. Bovendien zouden eigen cartridges en toners veiliger zijn omdat er zicht is op de gebruikte chip waarover de inktpatronen beschikken. Er zijn gevallen bekend waarbij criminelen probeerden via die chip informatie te stelen.
De verplichte afname van eigen merk cartridges leidde in het verleden tot een rel met verkopers van huismerk-cartridges zoals 123-inkt. HP benadrukt dat consumenten vrij zijn in hun keuze voor cartridges, maar adviseert om de genoemde redenen om voor HP te kiezen.
Printers
HP+ bestaat uit de nieuwe HP LaserJet M200 Series, HP Deskjet Plus 4100 en Envy PRO 6400, HP OfficeJet Pro 8000e en 9000e Series, DeskJet 2700e Series, en ENVY 6000e Series.
De kleinste Inkjet-printer is vanaf ongeveer zeventig euro beschikbaar. Printers voor het mkb vanaf zo’n 120 euro en voor de geavanceerdere modellen moet zo’n tweehonderd euro worden neergeteld.