De Vlaamse regering trekt 35 miljoen euro uit voor digitale projecten in de media. Alleen kan dat pas voluit als 5G hier eindelijk van de grond komt.
Die 35 miljoen euro maakt deel uit van het Vlaamse relanceplan van 4,3 miljard euro dat grotendeels gefinancierd wordt door de Europese Unie. 35 miljoen euro lijkt veel maar is minder dan een procent van het totale plaatje. En het verbleekt bij de honderd miljoen euro die jaarlijks doorgeschoven wordt naar Bpost voor de ‘gratis’ bedeling van de kranten.
Het geld wordt uitgedeeld door minister van Media Benjamin Dalle en minister van Innovatie Hilde Crevits. Beiden komen uit de christelijke zuil (CD&V). Belangrijk is dat 21,5 miljoen gaat naar projecten rond digitale transformatie. Daarbij draait het om drie domeinen: data en algoritmes om nieuws beter terug te vinden, nieuwe tools om ‘efficiënter en kwalitatiever te werken’ en nieuwe mediaplatformen.
Volgens eigen dunken
Voor mediahuizen is 5G een belangrijk element in de digitale toekomst. Dat werd op het recente 5G-debat tijdens Infosecurity ook bevestigd door Kevin Moolenschot, technologiebaas bij de VRT. Het vlot streamen van video mét kwaliteitsgaranties is een sine qua non voor de televisieomroepen. En toch was het juist de Vlaamse regering die 5G tegenhield omdat het volgens eigen dunken te weinig van de dukaten kreeg die de licenties zouden opleveren. Inmiddels ziet het er zelfs niet naar uit dat de 5G-licenties dit jaar nog verdeeld zullen worden. Recent is nog maar eens een studie besteld die moet nagaan of een vierde operator in ons land wel wenselijk is. Operationele netwerken zijn dus pas ten vroegste voor eind volgend jaar en vermoedelijk pas in 2023. Terwijl het precies 5G is dat voor een digitale stroomversnelling kan zorgen, zeker in de media.
Ook interessant is dat er vier miljoen euro wordt geserveerd voor een mediahub waar tv-omroepen hun data kunnen opslaan. Het wordt een ‘soort Dropbox voor mediacontent’. Het lijkt erop dat de grootste leverancier ongetwijfeld de VRT zal zijn, dat het grootste reservoir van videobeelden heeft. Benieuwd of het dat zonder slag of stoot zal toelaten. En of bijvoorbeeld DPG Media zijn videodatabank zal openen. Het is alvast een interessante oefening in een Vlaamse ‘open-databiotoop’. Opvallend is dat bijna evenveel overheidsgeld (drie miljoen euro) gaat naar de strijd tegen desinformatie en nepnieuws. Die buidel geld is traditioneel voor de grote mediagroepen die daarmee wat personeel aan de slag kan houden. Hopelijk wordt er dan ook geïnvesteerd in goede journalistiek. Heldere verslaggeving is immers broodnodig in deze barre tijden van collectieve verdwazing.