Vrouwen kunnen dit werk in cybersecurity niet aan. Het was enkele dagen geleden een van de mogelijke antwoorden in een vragenlijst georganiseerd door EC-Council. Een andere optie: alleen mannen kunnen dit werk doen. Een seksistische uitglijder of is er meer aan de hand?
Maar laat ik bij het begin beginnen, en dat is bij het chatgroepje van onze adviesgroep voor Infosecurity.be. Dat groepje telt tien à vijftien leden, de meeste it- en security-experts, die jaarlijks mee instaan voor het inhoudelijk programma van onze beurs.
We hebben ons verenigd via een Signal-chatgroepje. Voorheen was dat via WhatsApp, maar dat is voor security-experts vandaag geen optie meer. De reden daarvoor kennen we intussen.
Iedereen gechoqueerd
Dat Signal-chatgroepje is doorgaans vrij rustig, zeker nu het Infosecurity, Data & Cloud-event net achter ons ligt. Onvergelijkbaar met de andere, en soms schreeuwerige, chat-apps waar ik soms in beland. Maar we wijken af.
Rustig dus, tot begin deze week. Toen was er flink wat animo, en verontwaardigde berichten, en dit naar aanleiding van een survey die de EC-Council had gepost voor hun ruim 150.000 volgers op LinkedIn. Nu ja, survey. Eén vraag was voldoende om de groepsleden te choqueren.
Meerkeuze
In een (ik vermoed: ironische) poging een aankomende webinar over vrouwen in security te promoten, vroegen ze bij EC-Council ‘Wat zijn volgens jou de meest voorkomende uitdagingen voor vrouwen in het cybersecurity-domein?’.
De meerkeuzeantwoorden:
A: Alleen mannen kunnen dit werk doen;
B: Vrouwen kunnen dit werk niet aan;
C: Vrouwen worden niet genoeg aangemoedigd.
Ik heb de originele vraag ook aan deze column toegevoegd, omdat je hem moet zien om hem te geloven. Want de EC-Council is geen studentenclubje. Het is een gereputeerde Amerikaanse organisatie die cybersecuritycertificering, -training en -diensten aanbiedt, en al twintig jaar bestaat.
Een fout kan iedereen en elke organisatie overkomen (achteraf altijd de schuld van de stagiair, weet je wel). Al reageerde EC-Council nogal onhandig (en best laat) op het voorval. Eerst door hun domme survey onder de mat te vegen en de commentaren van verontwaardigde groepsleden (waaronder heel wat vrouwen) simpelweg te verwijderen.
Nu vind ik – eerlijk gezegd – dat we dezer dagen soms nogal snel verontwaardigd zijn of ons beledigd voelen. Maar deze vragenlijst was er ver over, en de crisiscommunicatie maakte het aanvankelijk alleen nog maar erger.
The Ada Talks
Maar er is meer. Want met slechts één enquêtevraag heeft de EC-Council net aangetoond waarom genderdiversiteit en -gelijkheid nog steeds hoog op de agenda (moeten) staan voor de cyberbeveiligingsindustrie. En voor it in het algemeen.
Ik dacht aan alle mooie initiatieven die er zijn in ons land om net meer diversiteit in it te brengen. Van Coderdojo van Martine Tempels (en veel vrijwilligers) tot She goes ICT. Van WeGoSTEM tot The Ada Talks, het initiatief van Valerie Taerwe, Dewi Van De Vyver en Nele Van Beveren om meer vrouwelijke rolmodellen in it te stimuleren.
Allemaal mooie dingen, al vrees ik dat – met de vragenlijst van de helden van EC-Council in het achterhoofd – de weg nog lang is.