Nvidia kondigt de introductie aan van een serverprocessor voor datacenters die is gebaseerd op de Britse Arm-architectuur. Het bedrijf uit Santa Clara (Californië) gaat met deze Grace-processor de rechtstreekse concurrentie aan met Intel en AMD. Intel is nog steeds de grootste fabrikant van processors voor servers in datacenters, maar ondervindt toenemende concurrentie van Arm-chips.
Nvidia is het grootste chipbedrijf dat tot nog toe de handschoen tegen Intel opneemt. Begonnen als fabrikant van grafische kaarten heeft Nvidia zich ontwikkeld tot een chipgigant. De voorgenomen overname van Arm zal het bedrijf nog sterker maken. Maar het is niet zeker of de mededingingsautoriteiten daarmee akkoord gaan. De komst van Grace maakt het uit oogpunt van concurrentieverhoudingen allemaal nog ingewikkelder.
Arm veroverde eerst de smartphonewereld. De laatste jaren vinden chips die op basis van deze architectuur zijn gebouwd, steeds vaker hun weg naar datacenters. Onder meer Amazon en Ampere Computing ontwerpen hun server-chips daarmee. Nu Nvidia nadrukkelijk naar de markt voor datacenters lonkt, kan dat Arm extra vleugels geven.
In het hart
Nvidia wil in het hart van de datacentermarkt komen. Tot voor kort dienden haar grafische chips vooral als ‘versnellers’ die in een computer naast de centrale processors hun werk deden. Deze grafische chips ontlasten als het ware de centrale processors waardoor het totale computersysteem aan snelheid wint. Maar Nvidia neemt geen genoegen meer met een ‘bijrol’. Topman Jensen Huang noemde de nieuwe serverchip ‘het laatste puzzelstuk’ dat past bij Nvidia’s grafische en netwerkchips. Samen vormen ze wat hij betitelde als ‘het basisbouwblok van het moderne datacenter’.
De Grace-processor die volgend jaar uitkomt, is ontworpen om zware taken zoals het trainen van algoritmes voor artificial intelligence (ai) aan te kunnen. Nvidia heeft zich de afgelopen jaren opgeworpen als de kampioen van ai-computing. Die tactiek heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Qua beurswaarde is Nvidia Intel al gepasseerd, waardoor het Amerika’s grootste speler op gebied van halfgeleiders werd.