Als je ruim een jaar geleden de vraag had gesteld hoe de werkplek eruit komt te zien, dan klonk zeer waarschijnlijk in het antwoord iets door over ‘vanuit het kantoor werken’, afhankelijk van het soort rol dat je uitoefent. Thuiswerken is niet de standaard omdat er binnen bepaalde bedrijfsculturen nog altijd de gedachte overheerst dat je vanuit huis minder productief bent.
Nu ziet de wereld er heel anders uit, vanaf het moment dat onze regering besloot in lockdown te gaan. Werkgevers zitten ineens niet meer met de vraag of ze mensen willen laten thuiswerken, maar met de vraag hoe medewerkers zo snel mogelijk weer productief te krijgen op het moment dat thuiswerken de enige optie is. Werkgevers zijn hierdoor genoodzaakt sneller te bewegen richting clouddiensten om de productiviteit en verlies van zakelijke inkomsten eerder gisteren dan vandaag te kunnen herstellen.
Los van deze nieuwe manier van werken voor heel veel mensen, wat dus extra discipline en functionele aanpassingen vereist, is er natuurlijk ook een technische noodzaak om dit allemaal mogelijk te maken, een zogenoemde remote work-oplossing. Bestaande vpn-oplossingen (vaak onveilig en niet schaalbaar) of traditionele vdi/rds-oplossingen hebben in on-premise omgevingen vaak beperkte capaciteit of niet de juiste licentieflexibiliteit.
De combinatie van public cloud en het gebruik van nieuwe platform-as-a-service-oplossingen lossen dit probleem eenvoudig op. Denk aan flexibiliteit in gebruik van resources, een hoog security-level, fixed- en flexibele licentiemogelijkheden, wereldwijde beschikbaarheid en nog belangrijker, de configuratie en beheerslasten een stuk lager. Dit is waar desktop-as-a-service voor staat.
Eindgebruiker-devices zullen dan ook in de toekomst worden verbonden met clouddiensten. De manier van werken in de toekomst zal nog meer een combinatie worden van een hoge productiviteit en socialiteit. Noem het de hybride werkplek; drie dagen thuiswerken en twee dagen fysiek op kantoor. Het nieuwe werken met meer balans met als bijkomende voordeel. En minder filerijden.