Start it @ KBC heeft 323 kandidaturen van startups gekregen die plaats willen nemen onder de vleugels van de accelerator. Daarvan zijn er 64 toegelaten. Bijna veertig procent van de oprichters geeft te kennen bewust afscheid te hebben genomen van een werkgever om via een jonge, wendbare organisatie impact te maken op de wereld.
Voor het zesde jaar op rij breekt Start it @KBC het eigen record: liefst 323 start-ups meldden zich aan voor de eerste ‘pitchwave’ van 2021. 64 van hen werden uiteindelijk door de tien juryteams weerhouden. Zij zullen de komende maanden gecoacht worden om hun bedrijf op te schalen. Meer dan een op de drie founders (35 procent) heeft zijn vorige werkgever verlaten om zelf een start-up te beginnen.
‘Het is opvallend hoeveel mensen aangeven dat ze meer impact willen hebben op de wereld door zelf een startup te beginnen, in plaats van bij een grote organisatie te werken’, zegt Mieke Daniels, coo van Start it @ KBC. ‘De vraag stelt zich waarom mensen het gevoel hebben dat ze in grote organisaties het verschil niet kunnen maken. Daarin ligt een uitdaging voor de grote ondernemingen.’
Een derde (35 procent) van de startups die hun business-idee bij Start it @KBC kwam pitchen, heeft zijn of haar vorige werkgever verlaten om zelf een bedrijf op te starten. Meer dan de helft van hen (53 procent) wilde altijd al een eigen bedrijf beginnen, maar zag een grotere organisatie als een goede leerschool. Zeven procent van de startups geeft aan dat ze door corona genoodzaakt waren om andere bronnen van inkomsten te vinden, maar van de nood een deugd maakten om hun droom te realiseren en een startup te beginnen. 65 procent van de start-ups focust voor de volle honderd procent op hun startup en maakte er hun hoofdberoep van. Vijftien procent runt zijn startup officieel in bijberoep.
De toegelaten bedrijfjes zijn veelal actief in digital services (50 procent), agro & food (17 procent) en de gezondheidssector (13 procent).