Als het over de cloud gaat, dan duiken steevast termen als hybrid cloud en multi-cloud op. Het eerste is een (verre) realiteit, het tweede eerder een mythe. Maar eigenlijk zijn er volgens mijn vier gradaties in cloud-gebruik.
Ook al doet de trend rond cloud computing al tien à vijftien jaar de ronde, toch staat de cloudadoptie bij veel Belgische bedrijven nog maar in de kinderschoenen.
Je zou als it-journalist na letterlijk honderden cloud-artikelen denken dat iedereen en alles in de cloud zit maar dat is niet zo. Volgens het Belgische advies en onderzoeksbureau S-Square draait in België minder dan 20 procent van de applicaties in de cloud, en dit gaat dan zowel om software-, infrastructure- als platform as a service. En als we over de cloud hebben, zijn er nog verschillende gradaties.
1. Non-cloud
Onderschat in it nooit de kracht van legacy. Als de overgang van on-premise datacenters naar cloud in België langzamer gaat dan verwacht, dan komt dat doordat de meeste legacy-applicaties niet klaar zijn voor de cloud. Veel bedrijfskritische- en core applicaties zijn bijvoorbeeld op maat gemaakt, en draaien op andere technologie.
Een onverwachte bron als Andy Jassy, ceo van AWS (en binnenkort van Amazon zelf), haalde het recent aan tijdens zijn ruim drie uur durende keynote op re:Invent van AWS. Volgens hem gaan slechts vier procent van de totale it-uitgaven op dit moment naar de (publieke) cloud. Dat is dus nog een behoorlijke weg om af te leggen.
2. Random cloud
Uiteraard zit er al heel wat in de cloud. Als het bijvoorbeeld gaat om toepassingen rond workplace en productiviteit dan is bijvoorbeeld cloud software wel mainstream geworden. Denk hierbij aan het succes van een toepassing als Office365 van Microsoft. Maar in het datacenter loopt dat dus anders. Daar is de realiteit achtergebleven op de verwachtingen.
Vaak is het zo dat bedrijven niet echt een strategische aanpak hebben rond dergelijke cloudtoepassingen. Vaak wordt nog geval per geval bekeken, en past de cloudaanpak niet in een groter geheel. Veel Belgische bedrijven zitten vandaag in een gemengd it-model, van bijvoorbeeld publieke cloud en eigen datacenter. Maar dus zonder integratie en dus eigenlijk met twee gescheiden it-omgevingen.
3. Hybrid cloud
De beste leerlingen van de cloud-klas opteren vandaag voor de hybrid cloud, dat infrastructuur on-premises, private of publiek doordacht combineert en aanstuurt.
Deze hybrid cloud zal de realiteit zijn voor de komende vijf à zeven jaar. Jawel, de adoptiegraad van de cloud zal toenemen. Maar niet alles gaat uiteindelijk naar de cloud, ook niet op lange termijn. Er zullen altijd gevallen blijven van bijvoorbeeld mainframe of legacy-applicaties, die niet compatibel zijn met de cloud. Maar dat zullen dan wel uitzonderingen zijn.
Maar dergelijke uitzonderingen bevestigen de gouden regel van it: niets verdwijnt echt, er komen alleen maar zaken bij.
4. Multi-cloud
In het opzet van multi-cloud gaat een organisatie gebruik maken van meerdere cloud omgevingen. Doorgaans is dat dan een combinatie van meerdere hyperscalers: AWS, Microsoft, Google en (op internationaal vlak) het Chinese Alibaba. En ook nog IBM en Oracle, al volgen zij op enige afstand.
In functie van het vermijden van vendor lockin en disaster recovery zijn er goede redenen om te opteren voor multi-cloud. Maar in de praktijk gebeurt het niet. En vaak blijft het beperkt tot wat toepassingen aan de rand van de automatisering (zie 2. Random cloud).
Het gebeurt niet echt omdat het qua technologie en standaarden (en ook: diverse SLA’s en consoles) soms nog best lastig is. Ten tweede gebeurt het niet echt omdat aanbieders, en dan denk ik bijvoorbeeld aan AWS, eerder koele minnaars zijn van het concept multi-cloud. Van de grote drie – AWS, Microsoft en Google – is vooral deze laatste nog geneigd om het meest in multicloud te denken, ook al omdat Google in vergelijking met de andere twee nog een behoorlijke afstand heeft in te halen, en zich nog het meest richt op bepaalde domeinen.
En ten derde omdat de klant er ook niet warm voor loopt. Want hoewel multi-cloud op papier misschien een aangewezen strategie is voor de meeste Belgische organisaties, is de realiteit vandaag anders. De meeste organisaties gebruiken de cloud nog maar in beperkte mate of niet (zie 1 Non-cloud). En als ze dat doen, gebeurt het voor infrastructuur vaak met één enkele provider, in ons land meestal Microsoft Azure.
Jawel, multi-cloud zal een realiteit worden wanneer de adoptiegraad van de cloud gestegen is. Al lijkt het voor de meeste Belgische organisaties nu nog ver weg, met nu minder dan 20 procent van de applicaties in de cloud. Dat wordt dus nog een lange rit.