Komt er nu wel of geen vierde operator naar ons land? De kansen lijken te slinken nu de overheid opnieuw extra studies heeft besteld om de impact van zo’n nieuwe speler op de markt te onderzoeken. Dat schrijft De Tijd.
De intrede van een vierde operator op de Belgische markt (naast Proximus, Telenet en Orange) werd vaker voorspeld en aangekondigd, maar tot een doorbraak lijkt het dossier maar niet te komen. Het was huidig premier Alexander De Croo (Open VLD) die als minister van Telecom in 2018 de kat de bel aanbond. Hij kwam met het voorstel om een deel van het radiospectrum voor te behouden aan nieuwe concurrent.
Nu die veiling van het spectrum er, na veel vertraging, aan lijkt te komen (huidig minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) wil de ontwerpregelingen snel naar het parlement brengen), is de komst van de vierde operator weer minder zeker. Zo wil de Vlaamse regering dat de Raad van State de intrede van een nieuwe operator aftoetst aan de Europese regels. Die zeggen immers dat de concurrentie op de interne markt niet verstoord mag raken door het toekennen van radiospectrum.
Tegelijk komt er een nieuwe studie die de impact van een vierde operator gaat onderzoeken, onder meer qua investeringen en werkgelegenheid. Nochtans bestaat zo’n impactstudie al: telecomwaakhond BIPT voerde er een uit in 2018. Het was trouwens die studie die mee de basis vormde om destijds een vierde speler toe te laten.
In de regering lijkt er bezorgdheid te zijn over hoe een vierde speler de investeringen op een lager pitje zouden kunnen zetten. De nieuweling zou een prijzenslag kunnen veroorzaken, waardoor operatoren minder geld overhouden om hun mobiele en vaste netwerken op peil te houden.