Bijna tachtig procent van de it-beslissers wereldwijd ondervindt een kennistekort binnen de it-afdeling. Het ontbreekt vooral aan cybersecurity-specialisten. Twee op de vijf van de it-beslissers heeft moeite alle kennis aan boord te halen, een stijging van veertig procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit het 'It Skills and Salary Report' van Global Knowledge.
Het grote kennistekort zit dus in cybersecurity. Dit is volgens het rapport alarmerend, omdat er simpelweg te weinig security-professionals beschikbaar zijn om organisaties, maar ook de kritieke infrastructuur, te beveiligen.
Ook is er sprake van een gering aantal it’ers met verstand van cloud computing. Net geen dertig procent van de it-beslissers zegt moeite te hebben om hier het juiste personeel aan boord te halen. Dit vakgebied ontwikkelt zich sneller dan dat het personeel zich hierin kan (bij)scholen.
Andere vakgebieden waarin het lastig is om gekwalificeerd personeel aan te nemen, is die van data-analyse en big data (22 procent) en kunstmatige intelligentie (ai) en machine learning (19 procent). Vacatures worden niet ingevuld omdat de juiste mensen niet beschikbaar zijn of omdat een organisatie niet voldoende kan betalen.
Gevolgen en oplossing
Het rapport ondervroeg de it-beslissers wat de gevolgen van het kennistekort op de organisatie zijn en hoe zij dit probleem oplossen. Bijna de helft van de it-managers zegt dat het stressniveau bij de medewerkers toeneemt door de skills gap. Daarnaast vinden zij het lastig is opgestelde doelstellingen te behalen en hier de juiste kwaliteit bij te leveren.
De meest populairste aanpak om het kennistekort op te lossen, is door het eigen personeel te trainen (56 procent). Zeventien procent huurt it’ers in en nog eens zestien procent neemt medewerkers aan die wel over de juiste vaardigheden beschikken.